Ruský motorkársky klub Noční vlci vyrazil na spanilú jazdu do Berlína, zastavia sa aj v Donecku

ta3 ČTK
29.4.2023 19:26

Ruský motorkársky klub Noční vlci, ktorý má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina, v sobotu vyrazil na "vlasteneckú" spanilú jazdu z Moskvy do Berlína.

Ruský motorkársky klub Noční vlci vyrazil na spanilú jazdu do Berlína, zastavia sa aj v Donecku
TASR - Pavel Neubauer

Informovala o tom agentúra AFP s odkazom na svojho spravodajcu na mieste. Do nemeckej metropoly chcú motorkári vybavení symbolmi na podporu vojny na Ukrajine dôjsť 9. mája. V Rusku sa tento deň oslavuje ako Deň víťazstva a pripomienka porážky nacistického Nemecka. Od minulého leta sú Noční vlci kvôli podpore vojny na Ukrajine na sankčnom zozname Európskej únie. Na tom je od roku 2014 kvôli schvaľovaniu anexia ukrajinského Krymu Ruskom aj ich vodca Alexander Zaldostanov, ktorý sa označuje za Putinovho priateľa a dnes stál na čele spanilej jazdy.

Kolóna motoriek vyrazila z južného okraja Moskvy, kde majú Noční vlci svoje sídlo. Niektorí motorkári na svoje stroje nalepili písmeno Z, ktoré je symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári. Objavilo sa aj niekoľko ruských a sovietskych vlajok. Podľa usporiadateľov motorkári 1. mája dorazia do Volgorodu, predtým nazývaného Stalingrad, kde došlo ku krvavým bojom počas druhej svetovej vojny. Po bitke pri Stalingrade získali Sovieti a ich spojenci prevahu nad Nemcami.

Ďalšou zastávkou Nočných vlkov má byť Doneck na Donbase na východe Ukrajiny, kde zúria tvrdé boje. Motorkári tam plánujú rozdávať humanitárnu pomoc miestnym obyvateľom a ruským vojakom. "Obyvatelia Donbasu a my sme rovnaký národ," povedal 34-ročný robotník Arťjom, ktorý sa zúčastňuje jazdy. V máji 2019 sa členovia kontroverzného ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na svojej ceste do Berlína zastavili na Olšanských cintorínoch v Prahe, aby si uctili pamiatku ruských vojakov padlých počas druhej svetovej vojny.

Noční vlci už niekoľko rokov organizujú jazdy Európou do Berlína pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny. Niektoré krajiny tieto výpravy považujú za provokáciu a hodnotia ich ako bezpečnostné riziko. V minulosti im vstup zakázalo napríklad Poľsko, Bosna alebo Gruzínsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok