FOTO: Čaputová a Pavel sa stretli v Kyjeve so Zelenským. Podpísali deklaráciu o spolupráci

ta3 ČTK TASR
28.4.2023 07:52

Do ukrajinskej metropoly v piatok ráno dorazili český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pricestovali vlakom krátko po tom, čo sa mnoho miest na Ukrajine vrátane metropoly stalo v noci na piatok terčom novej série ruských raketových útokov. Prezidentka sa k ceste na Ukrajiny vyjadrila na sociálnych sieťach. "Naše posolstvo je jasné: s Ukrajinou nás spája nielen hranica a spoločná minulosť, ale aj spoločná budúcnosť," uviedla Čaputová.

Stretli sa so Zelenským

Pavel a prezidentka Čaputová sa v Kyjeve stretli so svojim ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Povedali mu, že budú presadzovať, aby rozhovory o vstupe Ukrajiny do Európskej únie začali do konca tohto roka. Členstvo Ukrajiny v EÚ a NATO nie je podľa Pavla otázkou či, ale kedy, uviedol českým prezidentom na twitteriPre Pavla, ktorý bol do funkcie uvedený tento rok v marci, ide o prvú cestu na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

"Rok, odkedy je jeho krajina obeťou invázie a rok ťažkých chvíľ a rozhodnutí je zapísaný v jeho tvári. Odhodlanie obrániť svoju krajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru sa nezmenilo. Je mi cťou vyjadriť Vám našu podporu, prezident Zelenskyj," napísala Čaputová na Facebooku. Čaputová verí v kontinuitu slovenského postoja voči Ukrajine po septembrových predčasných voľbách. Nevie si predstaviť, že by nová vláda nedokázala rozlíšiť agresora a obeť, povedala po rokovaní s ukrajinským prezidentom.

Podpísali deklaráciu o partnerstve

Prezidenti všetkých troch krajín zároveň podpísali deklaráciu o spolupráci a partnerstve, informoval tím českého prezidenta Pavla. Deklarácia, ktorú okrem Pavla podpísali aj Volodymyr Zelenskyj a Zuzana Čaputová, sa okrem iného venuje zdieľanej histórii troch krajín alebo uznaniu podielu Ukrajiny na medzinárodnej bezpečnosti vzhľadom na jej boj proti ruskej vojenskej agresii. Deklarácia, ktorej kópiu má ČTK k dispozícii, spomína podporu Európskej únie a Severoatlantickej aliancie pre nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a tiež "dôrazne odsudzuje brutálnu vojnu a agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine". Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára, krajina sa odvtedy bráni s podporou predovšetkým západných partnerov.

Trojica štátnikov sa v deklarácii zhodla na tom, že suverénna, slobodná a demokratická Ukrajina je jedným z kľúčových faktorov na zaistenie bezpečnosti a stability v Európe. Prezidenti v texte, ktorý podpísali po svojom piatkovom rokovaní v Kyjeve, tiež prisľúbili Ukrajine pomoc v jej transformačnom úsilí, okrem iného zdieľaním vlastných skúseností. 

Český prezident po stretnutí so svojím ukrajinským partnerom na twitteri uviedol, že bude presadzovať, aby rozhovory o vstupe Ukrajiny do Európskej únie začali do konca tohto roka. Členstvo Ukrajiny v EÚ a NATO nie je podľa Pavla "otázkou či, ale kedy". Deklarácia tiež oceňuje "bezprecendentný" rozsah pomoci, ktorú Česko a Slovensko poskytujú Ukrajine od začiatku ruskej invázie - vrátane zbraní, humanitárnej pomoci alebo podpory ukrajinským utečencom. 

Ukrajina potrebuje dodávky vojenskej techniky

Ukrajina potrebuje ďalšie dodávky vojenskej techniky, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii po rokovaní s prezidentmi v Kyjeve. Spomenul konkrétne lietadlá, delá či obrnenú techniku. Krajina sa pripravuje na protiútok, uviedol bez ďalších podrobností prezident štátu, ktorý sa už dlhšie ako rok bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska.

Na termíne cesty sa Pavel dohodol krátko po svojej inaugurácii telefonicky so Zelenským. Že sa cesta uskutoční spoločne s Čaputovou, ktorá už na Ukrajine bola predtým, sa obaja politici dohodli po zvolení Pavla. Prezidenta a prezidentku po príchode na stanicu v meste Nemišajeve, ktoré leží desiatky kilometrov severozápadne od Kyjeva, privítali okrem iného bývalý ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český veľvyslanec v Kyjeve Radek Matula.

Pavel aj Čaputová zvolili rovnaký spôsob dopravy ako ďalší európski aj svetoví štátnici, ktorí Ukrajinu v posledných mesiacoch navštívili. Vládnymi špeciálmi sa dopravili na poľské letisko Rzeszów, odkiaľ ich policajná kolóna doviezla na vlak do Přemyšle. Cestu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Niekoľkočlenný tím oboch prezidentov strážia ozbrojení ochrancovia. Termín návštevy nesmel byť vopred zverejnený a cestujúci vo vlaku museli mať vypnuté mobilné telefóny kvôli riziku ich zamerania.

K návšteve sa vyjadril český prezident na sociálnych sieťach. "S prezidentkou Zuzanou Čaputovou obaja vnímame hodnotu slobody a spravodlivosti. Je ťažké vidieť na vlastné oči, že Ukrajinci za ňu platia najvyššiu cenu. Krv a životy vlastných občanov. V boji s agresorom chránia to, čo je nám spoločné. Preto za nimi budeme stáť," napísal Pavel na Facebooku.

Ukrajina nechce členstvo v EÚ zadarmo

Ukrajina je pripravená splniť všetky podmienky pre vstup do Európskej únie, uistil dnes v Kyjeve českého prezidenta Petra Pavla jeho ukrajinský kolega Volodymyr Zelenskyj. Pavol na tlačovej konferencii po rokovaní zdôraznil, že Ukrajina sa nechce stať členom únie zadarmo. Česká hlava štátu sa chce zasadzovať o začatí príslušných prístupových rozhovorov ešte do konca tohto roka.

Český prezident Pavel po rokovaní so Zelenským tiež uviedol, že spolupráca s Ukrajinou bude pokračovať rôznymi formami, nielen v dodávkach vojenského materiálu. "Či už to bude formou darov, komerčné cez naše privátne subjekty, alebo spoluprácou cez tretie strany," uviedol český prezident.

Česko má podľa neho pripravených šesť kľúčových projektov pre spoluprácu, pri ktorých bude čoskoro možné vykonať nielen transfer technológií, ale aj výroby na Ukrajinu. Česko má ale tiež pripravené projekty v piatich oblastiach kľúčových na rekonštrukciu Ukrajiny, ide o zdravotníctvo, energetiku, dopravnú infraštruktúru, vodné hospodárstvo a bývanie, uviedol Pavel.

Rusko v noci na piatok podniklo ďalšiu sériu vzdušných útokov na ukrajinské mestá a infraštruktúru. Protiletecký poplach niekoľko hodín platil pre celú Ukrajinu s výnimkou západných oblastí. Podľa ukrajinských úradov si útoky pomocou rakiet a dronov vyžiadali najmenej päť mŕtvych a niekoľko zranených. Explózie boli hlásené aj z Kyjeva, ale bez výraznejších škôd či obetí.

Pavel s Čaputovou v prvej časti cesty navštívili mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. Na programe majú aj návštevu Buče, ktoré sa stali vlani na jar symbolom ruských vojnových zločinov. Na uliciach a v hromadnom hrobe v Buči bolo po ústupe ruských vojsk nájdených niekoľko stoviek tiel ukrajinských civilistov vrátane žien a malých detí.

"Naše posolstvo je jasné: s Ukrajinou nás spája nielen hranica a spoločná minulosť, ale aj spoločná budúcnosť," uviedla prezidentka na sociálnych sieťach.

Ľudský prístup k vojne

Vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev fungujúcim mestom a frontová línia sa posunula na východ Ukrajiny. V piatok to počas svojej návštevy Ukrajiny vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR. 

"Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora," povedala Čaputová. Dodala, že od jej prvej návštevy Ukrajiny, ktorú absolvovala vlani v máji, je jej postoj k voje "nie politický, ale hlboko ľudský".

Prezidentka SR zároveň odsúdila útoky na niektoré ukrajinské mestá vrátane Dnipra či Umaňu, ku ktorým došlo v noci na piatok a vyžiadali si aj niekoľko obetí z radov civilného obyvateľstva. Uviedla, že "miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť".

Čaputová tiež zdôraznila, že jej návšteva Ukrajiny s Pavlom potvrdzuje novú éru vzťahov medzi slovenskou a českou hlavou štátu a je rada, že ich prvá spoločná zahraničná cesta smerovala práve do Kyjeva.

"Asi niet dvoch bližších národov na svete ako Slováci a Česi.  Naše vzťahy sú hlboké, pevné a posilnené o spoločnú historickú skúsenosť s fašizmom, okupáciou, komunizmom, budovaním demokracie a napokon o pokojné, mierumilovné rozdelenie spoločného štátu. Túto symboliku vzájomného rešpektu, priateľstva a partnerstva dnes spoločne prinášame do Kyjeva," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Česko nemôže opustiť Ukrajincov

Nič podobné už nesmieme nikdy dopustiť, povedal český prezident Petr Pavel pri návšteve ukrajinského mesta Buča, v ktorom po ruskej okupácii zostali stovky mŕtvych. Počas asi polhodinovej zastávky v rámci svojej návštevy Ukrajiny si prezrel kostol svätého Ondreja a v jeho blízkosti miesto, kde boli pochovaní ukrajinskí civilisti zabití ruskou armádou.

"Myslím, že by to pre náš všetkých malo byť memento, aby sme niečo také už nedopustili," povedal Pavel v Buči. Dodal, že Česko nesmie Ukrajincov nechať samotných. "Pretože v okamihu, keď ich začneme opúšťať, keď naša pomoc začne slabnúť, tak v tom samozrejme zostanú sami a potom bude veľmi ťažké, aby uspeli. A je v našom záujme, aby uspeli, pretože to, za čo tu bojujú, to je aj základ nášho hodnotového sveta," povedal prezident českým novinárom.

V kostole sú vystavené desiatky fotografií, ktoré zachytávajú obete ruskej invázie, vrátane ikonických fotografií, vďaka ktorým sa Buča stala jedným zo symbolov vojnových zverstiev. Pri kostole sa prezident stretol so svojím priateľom, s ktorým má spoločnú armádnu minulosť, a s jeho ženou. Manželský pár býva v Buči, odkiaľ pred ruskými inváznymi vojskami stihol včas utiecť. Jeho dom ale ruskí vojaci zničili.

Pamiatka padlých obrancov

Položením vencov si uctili český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová padlých obrancov Ukrajiny. V Kyjeve si počas svojej návštevy pripomenuli aj dobrovoľnícku Českú družinu, ktorá je považovaná za začiatok československých légií v Rusku.

Pavel s Čaputovou najprv krátko po 11:30 miestneho času (10:30 SELČ) položením kvetov pripomenuli prísahu Českej družiny z októbra 1914. Česká družina bola prvá dobrovoľnícka jednotka Čechoslovákov na východnom fronte a stala sa základom československých jednotiek v Rusku. Dátum prísahy je braný ako okamih vzniku légií v Rusku.

"Položili sme kvety na mieste, ktoré bolo na počiatku jedného zo slávnych momentov v našej spoločnej histórii," napísala Čaputová o pamätníku pred Sofijským chrámom. Dodala, že "príbeh a nekonečná odvaha (Českej družiny) sa stali známymi na celom svete a patria medzi svetlé momenty našej histórie. Niet symbolickejšieho miesta v Kyjeve, kde si pripomínať veľkosť našich hrdinov, ako je pamätník pred Sofijským chrámom".

Následne Pavel s Čaputovou prešli k Mychajlivskému námestiu. Na stene priľahlej ulice sú vylepené fotografie mužov a žien, ktorí padli pri obrane Ukrajiny počas súčasného konfliktu s Ruskom. Na námestí si tiež prezreli ruskú vojenskú techniku, ktorá bola na Ukrajine zničená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok