FOTO: Čo sa deje v Sudáne? Štáty sťahujú diplomatov a hlavné mesto zahaľujú mraky dymu

ta3/Alžbeta Múcsková
26.4.2023 00:00

Hlavné mesto Sudánu Chartúm sužujú boje o moc a vedenie krajiny. Rozpory nastali medzi armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF – Rapid Support Forces) a viedli k stovkám mŕtvych a tisíckam zranených. Nepokoje sa začali už v roku 2019 a vzrástli do dlhodobého súboju o moc, a to napriek viacerým snahám z oboch strán vyriešiť konflikt.

FOTO: Čo sa deje v Sudáne? Štáty sťahujú diplomatov a hlavné mesto zahaľujú mraky dymu
TASR/AP

Reakcie iných krajín

Viaceré krajiny stiahli zo Sudánu svojich diplomatov. Mnoho civilistov či zahraničných obyvateľov s dvojitým občianstvom však naďalej ostávajú uväznení v krajine. Predstavitelia Spojených štátov, Európskej únie, Saudskej Arábie, Ruska či iných štátov a organizácií vyjadrili znepokojenie nad vývojom situácie.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval všetky zapojené sily na okamžité ukončenie násilia. "Vyhrotenie situáciu len sťaží. Ochrana občanov je prioritou. Všetci pracovníci EÚ v krajine sú v bezpečí," napísal Borrell na Twitteri. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken považuje situáciu za krehkú, no dúfa, že sa v krajine podarí dokončiť prechod k civilnej vláde. Americký prezident Joe Biden vyzval na "okamžité a bezpodmienečné" prímerie.

Tragické násilie v Sudáne si podľa Bidena vyžiadalo stovky životov nevinných civilistov. Považuje to za hanebné. "Bojujúce strany musia implementovať okamžité a bezpodmienečné prímerie, umožniť nerušený prísun humanitárnej pomoci a rešpektovať vôľu sudánskeho ľudu," doplnil šéf Bieleho domu vo vyhlásení.

"Naliehavo vyzývame strany konfliktu, aby prejavili politickú vôľu a zdržanlivosť a okamžite podnikli kroky vedúce k prímeriu," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Moskva tiež dodala, že ruské veľvyslanectvo v Chartúme naďalej funguje za zvýšených bezpečnostných opatrení.

Hlboko znepokojená je tiež Saudská Arábia. Jej diplomacia vyzvala armádu a vojenské jednotky, aby namiesto konfliktu zvolili dialóg. Po upokojení krízy volajú aj Spojené arabské emiráty. Ich veľvyslanectvo v Chartúme podľa správ štátnych médií situáciu sleduje s veľkými obavami a vyzýva na mierové riešenie konfliktu.

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe varovala, že situácia, ktorá sa naďalej zhoršuje, môže vyústiť do "humanitárnej tragédie". Aj pred vypuknutím najnovšej vlny násilia hladoval v Sudáne jeden z piatich obyvateľov, upozornila organizácia s tým, že situácia je mimoriadne vážna predovšetkým v západosudánskom regióne Darfúr.

Rezort diplomacie eviduje v Sudáne jedného Slováka. Ide o osobu s dvojitým štátnym občianstvom SR i Sudánu. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. "S uvedenou osobou, ako aj jej rodinou v SR je rezort diplomacie v kontakte. Podľa dostupných informácií je táto osoba nachádzajúca sa v Sudáne v poriadku," priblížil komunikačný odbor.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok