Rusko sa snaží, Západ je hluchý, tvrdí Jermak. Pohrozil odstúpením od dohody o jadrových zbraniach

ta3 čtk
25.4.2023 08:03

Rusko by mohlo úplne ukončiť svoju účasť na dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet strategických jadrových zbraní. Pohrozil tým riaditeľ odboru kontroly zbrojenia na ruskom ministerstve zahraničia Vladimir Jermakov, ktorého citovala agentúra TASS.

Rusko sa snaží, Západ je hluchý, tvrdí Jermak. Pohrozil odstúpením od dohody o jadrových zbraniach
TASR/AP

Podľa neho by takýto krok bol dôsledkom postoja USA, ktoré "mieria ku konfliktu s Ruskom". Už koncom februára ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý účasť Ruska na zmluve Nový START pozastavil. "Ak budú USA ďalej sledovať súčasný kurz smerom ku konfrontácii s Ruskom a trvalo zvyšovať pravdepodobnosť priameho vojenského konfliktu, potom môže byť osud dohody Nový START spečatený," povedal Jermakov.

Hoci vyhrážky použitím jadrových zbraní zaznievajú od začiatku ruského vojenského vpádu na Ukrajinu výhradne z ruskej strany, obvinil Jermakov zo zhoršujúcej sa situácie Spojené štáty a NATO. Podľa neho Rusko vysiela "signály na upokojenie", ku ktorým údajne Západ "zostáva hluchý".

Od začiatku invázie pred 14 mesiacmi Moskva pravidelne obviňuje Západ z toho, že svojimi krokmi zvyšuje riziko jadrového konfliktu, čo je rétorika, ktorá má odstrašiť spojencov Kyjeva, napísala agentúra Reuters.

Zmluvu Nový START podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Je v nej zakotvený limit pre jadrové arzenály dvoch mocností, ktoré majú mať maximálne 1550 strategických jadrových zbraní a 700 medzikontinentálnych striel či bombardérov. Jej platnosť má vypršať v roku 2026, prerušenie ruskej účasti Putin oznámil tento rok. Ruská diplomacia ale uviedla, že limity o počte zbraní bude Moskva ďalej dodržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok