Počas bojov v Sudáne zahynul ďalší pracovník OSN, jeho vozidlo sa dostalo pod paľbu

TA3 TASR
21.4.2023 19:12

Agentúra OSN pre migráciu (IOM) v piatok uviedla, že jeden z členov jej personálu prišiel o život počas bojov na juhu Sudánu po tom, čo sa jeho vozidlo dostalo pod paľbu. Informovala agentúra AFP.

Počas bojov v Sudáne zahynul ďalší pracovník OSN, jeho vozidlo sa dostalo pod paľbu
TASR/AP

Humanitárny pracovník IOM je už štvrtým členom personálu Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý zahynul od vypuknutia bojov v Sudáne pred siedmimi dňami. Traja zamestnanci Svetového potravinového programu (WPF) zahynuli v regióne Severný Darfúr na východe Sudánu.

Súkromné vozidlo, v ktorom sa 49-ročný sudánsky pracovník IOM viezol spolu so svojou rodinou, sa dostalo pod paľbu južne od mesta Ubaid, potvrdil generálny riaditeľ IOM António Vitorino. Útok prežila manželka a novonarodené dieťa humanitárneho pracovníka, dodal.

V Sudáne pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že podľa jej poznatkov zahynulo v dôsledku týchto bojov od soboty už najmenej 413 ľudí, kým ďalších 3551 ich utrpelo zranenia.

"Nezmyselné zomieranie civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov... sa musí skončiť a musí sa opätovne nastoliť mier," upozornil generálny riaditeľ IOM Vitorino. Ako ďalej poznamenal, vnútorne vysídlených je v Sudáne odhadom 3,7 milióna ľudí a pred vypuknutím najnovšej vlny násilia potrebovalo humanitárnu pomoc 15,8 milióna ľudí – teda tretina populácie krajiny, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok