Rusi ďalej útočia, nehľadiac na straty, tvrdia Ukrajinci. Najťažšie boje sa vedú o Bachmut a Marjinku

ta3 ČTK
20.4.2023 07:52

Rusi za cenu veľkých strát útočia na piatich úsekoch frontu, uviedol ukrajinský generálny štáb v štvrtkovom rannom prehľade situácie na bojisku. Ruské straty od začiatku vojny odhadlo ukrajinské velenie na 184 420 mužov, z toho 670 počas uplynulých 24 hodín. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Ruské jednotky ďalej útočia pri mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka, Marjinka a Šachtarsk v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajinské sily počas uplynulého dňa odrazili 55 útokov. Najťažšie sa podľa ukrajinského štábu vedú o Bachmut a Marjinku.

Ruské sily dobyli skoro 88 percent rozlohy Bachmutu, odhadli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Upozornili na tvrdenie ruských blogerov, že žoldnieri z Vagnerovej skupiny ovládli štvrť na severozápade mesta, vrátane mestskej nemocnice č.2.

V oslobodenej časti Chersonskej oblasti utrpelo šesť ľudí zranenia pri ruskom ostreľovaní, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na oblastnú správu. Ostreľovaniu čelili aj pohraničné obce v Sumskej oblasti, o prípadných obetiach či zranených sa úrady nezmienili. Ruské sily v stredu tiež napadli Ukrajinu 26 bezpilotnými lietadlami iránskej výroby Šáhed-136, z ktorých 21 sa podľa ukrajinského velenia podarilo zostreliť. Z ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu vyplýva, že situácia na fronte sa počas uplynulých 24 hodín podstatne nezmenila, konštatovala ruská redakcia BBC.

Uviedla tiež, že ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin pri vystúpení vo výbore Snemovne reprezentantov Kongresu USA povedal, že jeho úrad zaznamenalo 80-tisíc prípadov, ktoré majú charakter vojnových zločinov spáchaných ruskými vojskami na ukrajinskom území. Ukrajinské súdy medzitým zistili 31 Rusov vinnými z vojnových zločinov. Generálna prokuratúra zistila mená ďalších 310 podozrivých z takýchto zločinov a ukončila vyšetrovanie 152 možných vojnových zločincov. 

Niektoré prípady sa posudzujú v neprítomnosti obvinených, pretože k dispozícii sú usvedčujúce dôkazy a nemožno čakať, až páchatelia budú chytení. Generálny prokurátor obvinil Moskvu, že na Ukrajine pácha zverstvá systematicky, zločiny nemajú náhodný charakter. Moskva popiera, že by sa ruskí vojaci dopúšťali vojnových zločinov. Ruské súdy už poslali na dlhé roky do väzenských táborov ľudí, ktorí sa odvážili o niečom podobnom hovoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok