Pavel v NATO: Podpora Ukrajiny je jediná možnosť, inak zvíťazí Rusko

ta3 čtk
19.4.2023 17:41

Česko a spojenci v Severoatlantickej alianci sú pripravení dlhodobo podporovať Ukrajinu na jej ceste k ukončeniu vojny, k povojnovej obnove a k členstvu v NATO. Po rokovaní s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom to vyhlásil český prezident Petr Pavel. Západ podľa neho nemá na podporu Ukrajiny alternatívu.

Pavel v NATO: Podpora Ukrajiny je jediná možnosť, inak zvíťazí Rusko
Twitter/Teri Schultz

Stoltenberg s ním hovoril napríklad o ďalšom plánovanom zvyšovaní obranných výdavkov, ktoré má schvaľovať júlový aliančný summit vo Vilniuse. Česká republika podľa Pavla budúci rok zvýši vojenské výdavky na dve percentá hrubého domáceho produktu a je ochotná diskutovať o ďalšom zvýšení, pokiaľ to bude potrebné.

"Som rád, že všetci rozumieme tomu, že nie je žiadna iná možnosť ako podporovať Ukrajinu. Alternatívou je ruský úspech, ktorý by pre nás znamenal oveľa viac problémov a možno ešte vážnejších, než aké máme dnes," vyhlásil Pavel. Do centrály NATO, kde v rokoch 2015-2018 pôsobil ako šéf Vojenského výboru aliancie, zavítal na úvod svojej prvej návštevy Bruselu v prezidentskej funkcii.

Stoltenberg ocenil Pavla ako silného stúpenca NATO a tiež skutočnosť, že Česko už dodalo Ukrajine tanky, vrtuľníky a protivzdušné systémy. Aliančné štáty musia podľa generálneho tajomníka v podpore napadnutej krajiny pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok