Malá hrčka im obrátila život naruby. Ako sa pacienti vyrovnávajú s rakovinou?

ta3/Alžbeta Múcsková
20.4.2023 09:00

Pacienti s rakovinou sa okrem samotnej choroby musia vysporiadať aj s vlastnými emóciami. Prečítajte si príbehy ľudí, ktorým onkologická diagnóza zo dňa na deň zmenila život.

Malá hrčka im obrátila život naruby. Ako sa pacienti vyrovnávajú s rakovinou?
Profimedia

Každý rok pribudne na Slovensku približne 40-tisíc onkologických pacientov. Liga proti rakovine aj tento rok organizuje verejno-prospešnú zbierku Deň narcisov. Počas štvrtka budú dobrovoľníci zbierať finančné prostriedky na pomoc pacientom. Stretnúť ich môžete v uliciach na celom Slovensku. 

Príbehy ľudí s rakovinou

Marcel Nemec

Skvelého herca z divadla La Komika zasiahla rakovina vo veku 51 rokov. Trápili ho bolesti brucha. Lekári ho poslali na operáciu pruhu. Na operačnej sále zistili, že problém môže byť oveľa vážnejší. "Našli vo mne votrelcov, a tak ma rozrezali od vrchu po spodok a vybrali, čo sa dalo," popísal pre ta3. 

Po operácii sa zobudil na jednotke intenzívnej starostlivosti a nevedel, čo sa stalo. "Prišiel za mnou primár a povedal mi, že vo mne našli nádory, ktoré môžu byť zhubné," uviedol Nemec. Informáciu prijal ako fakt. Hovorí, že sa tým príliš nezaoberal. Po operácii bol zoslabnutý a musel sa v prvom rade sústrediť na zotavenie. 

Po troch týždňoch a mnohých testoch sa stretol so špecialistkou z onklologického oddelenia, ktorá mu potvrdila jeho diagnózu. "Vydýchol som si. Konečne som vedel, čo so mnou je. Mal som niekoľko možností, ako s touto informáciou pracovať. Vzal som ju ako výzvu a naučil som sa s ňou žiť," vysvetlil. Robí všetko preto, aby svoje ochorenie zvrátil. Marcelova rodina a priatelia už ale jeho diagnózu prijali omnoho horšie. Časom to však tiež prijali. "Moji najbližší videli, že sa k tomu staviam pozitívne. Aj oni sa časom upokojili," doplnil. 

S ochorením bojuje formou chemoterapie v podobe tabletiek a raz za dva týždne musí absolvovať bioterapiu. Liečba mu spôsobila mnoho ťažkostí so zažívaním a vylučovaním a znepríjemnila mu život. Taktiež si ju musí hradiť z vlastných zdrojov, pretože lieky, ktoré užíva, nie sú pre jeho diagnózu schválené poisťovňami. "Na Slovensku je to zle nastavené. Aj keď ma tieto lieky liečia, poisťovňa mi ich odmieta preplatiť. Musím si ich teda hradiť sám, aby som si vedel predĺžiť život," popísal. S podobnými prípadmi sa stretáva viac pacientov, no po zamietnutí žiadosti s tým už nemôžu nič iné spraviť. 

Našťastie, náročná liečba zabrala a onkomarkery mu pred mesiacom klesli na nulu. "Nie je úplne možné, aby som sa vyliečil. S lekármi sme sa snažili chorobu iba uspať. A to sa nám aj podarilo," uviedol. S diagnózou bude bojovať do konca života. Z liečby a pravidelných kontrol je už unavený, no nevzdáva sa. Je však podľa neho možné, že sa jeho názor v budúcnosti zmení a rozhodne sa liečbu ukončiť. Neberie to ako prehru, ale ako ďalšiu možnosť riešenia problému. 

Nad vodou ho drží práca, ktorú mu ochorenie zatiaľ neovplyvnilo. Je síce viac unavený a vyčerpaný, no naďalej sa venuje svojej divadelnej vášni. "Práca ma drží nad vodou a dodáva mi silu. Ak by mi mala liečba v budúcnosti brániť pôsobeniu v divadle, je možné, že by som s ňou skončil. Kvalita života je pre mňa dôležitejšia, než kvantita," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok