Ruská smrteľná stopa: Na Ukrajine je mínami posiata plocha väčšia ako Anglicko a Wales dohromady

ta3/dp
16.4.2023 06:00

Predpokladá sa, že na území Ukrajiny je posiata nášľapnými mínami plocha s veľkosťou 174-tisíc kilometrov. Čo tvorí územie väčšie ako Anglicko, Wales a Severné Írsko dohromady.

vojak mína 1140 (TASR)
TASR

Ako Serhij povedal, jeho dom tiež zničili boje. "Kedysi som bol zdravý, chodil som oboma nohami, robil veci, šoféroval som auto. V jednom okamihu som stratil dom aj nohu." 

Serhij je v starostlivosti Jurija Kuznecova, skúseného úrazového chirurga. Počas minuloročnej ruskej okupácie pokračoval v práci a bol jediným lekárom, ktorý zostal v nemocnici v Iziume. Hovorí, že každý týždeň ošetruje obete nášľapných mín. "Stretnutie s neznámou výbušninou sa, žiaľ, vo väčšine prípadov končí tragicky,“ vysvetľuje.

Strata končatiny nie je to najhoršie

"Strata končatiny alebo iné zranenia nie sú najhorší výsledok. Nedávno sme mali dvoch pacientov, ktorí objavili mínu. Jeden je tu, druhý zomrel." Celé krídla nemocnice sú zničené. Pozdĺž chodby chýbajú okná. "Pred vojnou mi, ako každému, veľmi záležalo na materiálnych veciach v živote," hovorí Jurij. "Teraz chápeme, aké to je všetko prechodné. Na pokoji a zdraví záleží najviac."

Minulý týždeň ukrajinské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že od začiatku rozsiahlej ruskej invázie vo februári minulého roka bolo mínami vyhodených do vzduchu 724 ľudí, pričom 226 z nich bolo zabitých.

Izium a jeho okolie je jedným z najviac zamínovaných miest. Organizácia Human Rights Watch obvinila Ukrajinu z používania nelegálnych protipechotných mín. Kyjev reagoval vyhlásením, že dodržiava medzinárodné právo a bráni sa. Organizácia už skôr obvinila aj Rusko z používania podobných zariadení na celej Ukrajine počas svojej rozsiahlej invázie.

Podľa Svetovej banky, ktorá poskytuje nízkoúrokové pôžičky krajinám, ktoré potrebujú hotovosť, bude odmínovanie Ukrajiny stáť 37,4 miliardy dolárov. Kyjev sa snaží presvedčiť čo najviac krajín, aby pomohli, takže podľa jeho slov to nebude "trvať desaťročia". Vzhľadom na to, ako sa posledných 70 rokov venovalo odstraňovaniu mín z druhej svetovej vojny, je to prístup, ktorý si bude vyžadovať optimizmus.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok