Moskva uviedla, že vyslala stíhačku k nórskemu lietadlu nad Barentsovým morom

TA3 ČTK
13.4.2023 17:43

Rusko vyslalo do vzduchu nad Barentsovým morom kvôli manévrujúcemu nórskemu hliadkovému lietadlu stíhačku MiG-31, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany.

SU-27 stíhačka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Nórsky stroj sa podľa ministerstva približoval k ruskej hranici. O podobnom incidente informovala Moskva aj v stredu, keď uviedla, že v blízkosti hranice sa pohybovalo nemecké armádne lietadlo, kvôli ktorému taktiež vzlietla ruská stíhačka.

Posádka ruskej stíhačky identifikovala cudzí stroj ako nórske hliadkové lietadlo Boeing P-8 Poseidon, uviedlo ruské ministerstvo. Rovnako ako vo svojej správe o stredajšom incidente aj vo štvrtkovom vyhlásení zdôraznilo, že let ruskej stíhačky sa uskutočnil v súlade s medzinárodnými normami využívania vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami. 

Stíhačka sa podľa neho do nebezpečnej blízkosti k cudziemu lietadlu nedostala. V marci USA ruskú armádu obvinili z "nebezpečného a neprofesionálneho" správania, keď bolo nad Čiernym morom zničené americké bezpilotné lietadlo po tom, čo sa s ním podľa americkej armády zrazila ruská stíhačka. 

Moskva tvrdí, že dron sa "provokatívne" pohyboval na ruské územie. Zároveň ale popiera, že by sa s ním ruské lietadlo stretlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok