Plné hotely a rušné lyžiarske strediská. Turizmus na Ukrajine prekvitá aj napriek vojne

ta3/dp
15.4.2023 06:00

Hotel Leopolis v Ľvove na Ukrajine bol pre pandémiu covidu v roku 2020 nútený zatvoriť svoje brány na dva mesiace. Viac ako rok po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu je však pre návštevníkov otvorený bez prestávky. Ako je na tom v čase konfliktu ukrajinský turizmus?

Plné hotely a rušné lyžiarske strediská. Turizmus na Ukrajine prekvitá aj napriek vojne
Profimedia

Do ukrajinského lyžiarskeho strediska Bukovel prichádzajú návštevníci z iných dôvodov. Strediská ležiace v Karpatoch boli pre uvoľnené vízové pravidlá plné medzinárodných návštevníkov, mnohí pricestovali zo Saudskej Arábie a okolitých krajín.

"Keď ste v roku 2021 vstúpili do rezortu, bolo to, akoby ste boli v Dubaji," hovorí Oleksij Voloshyn, generálny riaditeľ skupiny Edem Hotel Group, ktorá zahŕňa HAY Boutique Hotel & Spa by Edem Family v Bukoveli a 80-izbový Edem Resort v Ľvove. "V roku 2022 však nikto z nich neprišiel, pretože pre konflikt neboli žiadne lety na Ukrajinu." Strediská Edem sú wellness zariadenia, ktoré sa špecializujú na liečebné programy, ako aj detoxikáciu a relaxáciu. Pred vojnou pricestovalo 30 percent ich hostí z medzinárodných miest. Teraz sú ich hostia všetci Ukrajinci.

Pre hostí je to únik pred konfliktom

"Ukrajinci potrebujú osviežiť svoju dušu a telo, aby mohli opäť bojovať. Každý je teraz bojovníkom na iných frontoch," hovorí Voloshyn, ktorý je aj viceprezidentom Ukrajinskej asociácie hotelov a ubytovacích zariadení. Skupina Edem mala v pláne otvoriť tretie stredisko v Kyjeve v máji 2022, ale keďže Kyjev bol tvrdo zasiahnutý na začiatku vojny, otvorenie sa odložilo. Hotel je teraz dokončený a plánuje sa otvorenie do leta 2023.

Novým segmentom v ukrajinskom pohostinstve je znovuzjednotenie. Rodiny žijúce v rôznych mestách krajiny – alebo aj v iných krajinách – trávia spoločné chvíle v karpatských horských strediskách alebo iných hoteloch na západnej Ukrajine. Kľúčom k prežitiu ukrajinského cestovného ruchu sa zdá byť flexibilita. Zatiaľ čo hotely premenili existujúce parkovacie garáže a salóniky na protiletecké kryty, Ľvovský turistický úrad sa stal centrom pre zahraničné médiá, hovorí jeho šéfka Krystyna Lebedová. "V roku 2022 bolo zaregistrovaných takmer 3-tisíc zástupcov zahraničných médií."

Hotely privítali aj vnútorne vysídlené osoby, ktoré sa museli presťahovať v dôsledku vojny. Keďže mestá na západe Ukrajiny sú vo všeobecnosti bezpečnejšie, mnohí utiekli do Ľvova. Podľa Lebedovej ukrajinské cestovné kancelárie väčšinou nemali prácu až do minulého leta, keď začali organizovať detské tábory v Ľvovskej a Zakarpatskej oblasti a v zahraničí.

Čo sa týka miestnych sprievodcov, pochopiteľne, "výrazne klesol dopyt po zájazdoch so sprievodcom. Neskôr sa pravidelnejšie organizovali exkurzie pre ľudí, ktorí potrebovali emocionálne zotavenie a chceli sa dozvedieť viac o meste. Prehliadky mesta tiež pomohli vysídleným osobám s logistikou." Mnohé múzeá sú tiež otvorené a prispôsobujú sa. "Napriek absencii mnohých exponátov majú múzeá nové výstavy," hovorí Lebedová. "Pre veľa ľudí je návšteva múzea druhom terapie. Rastie tiež dopyt po informovanosti o Ukrajine a jej histórii."

Okrem toho, že udržujú turistický priemysel v chode a platia zamestnancov, využívajú svoje skúsenosti a zdroje na pomoc v boji. Ľvovský pohostinský priemysel poskytol jedlo a ubytovanie ľuďom vysídleným vojnou. Hotely poskytovali bezplatné ubytovanie a stravu pre vnútorne vysídlené osoby, pohodlné núdzové kryty v hoteloch a priestory pre dobrovoľnícke centrá.


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok