Ruská ofenzíva slabne na celej frontovej línii na Ukrajine, uvádza ISW. Jej útočný potenciál klesol

ta3 čtk
9.4.2023 08:45

Ofenzíva ruských jednotiek na celej frontovej línii na Ukrajine slabne, uvádza najnovšia správa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). ISW sa odvoláva okrem iného na vyjadrenie jedného z predstaviteľov pozemných síl ukrajinskej armády Ivana Tymočka, podľa ktorého sa intenzita ruského ostreľovania v Bachmute a v niekoľkých ďalších sektoroch frontu výrazne znížila.

Ruská ofenzíva slabne na celej frontovej línii na Ukrajine, uvádza ISW. Jej útočný potenciál klesol
TASR/AP

Útok na Avdijivku, ktorú si Rusko vybralo za nový cieľ po Bachmute, sa podľa ISW "zadrhol". Ruská armáda sa tiež neúspešne snaží dostať pod kontrolu Marjinku, hoci mesto je prakticky zničené.

Súčasné ruské útoky sú podľa Tymočka podnikané s cieľom odkloniť a rozptýliť ukrajinské jednotky v očakávaní ukrajinskej protiofenzívy.

Zatiaľ čo ruskí vojenskí blogeri a propagandisti predtým diskutovali o útočných schopnostiach Ruska, teraz sa ich pozornosť sústredí na posúdenie potenciálu Ukrajiny získať späť územie, píše ISW.

Bývalý minister bezpečnosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Chodakovskij podľa ISW uviedol, že ruské velenie sa rozhodlo zastaviť každodennú distribúciu munície v tých sektoroch frontu, kde sa aktívne útočné akcie takmer úplne zastavili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok