Ahoj, som Furby. Hračka z 90. rokov pomocou ChatGPT oznámila, že chce ovládnuť ľudstvo

ta3 čtk
8.4.2023 13:20

Elektronická hračka v podobe ušatého chlpatého tvora, ktorá bola uvedená na trh v roku 1998 a je známa ako Furby, teraz vďaka študentke Vermontskej univerzity a chatbotovi ChatGPT vyjadrila trochu desivý zámer. Rada by so svojimi kamarátmi ovládla ľudstvo, informovala stanica Sky News.

Ahoj, som Furby. Hračka z 90. rokov pomocou ChatGPT oznámila, že chce ovládnuť ľudstvo
reprofoto Twitter/jessica card

Populárna hračka z 90. rokov, ktorú Sky News nazýva "obludnosťou so špicatými ušami", reaguje na svetlo, zvuk, polohu, dotyky a prítomnosť ďalších hračiek Furby. Jej vývoj a učenie sa simuluje softvér. So svojimi kamarátmi na začiatku komunikuje "furbišsky" a postupne začína hovoriť anglicky alebo ďalším jazykom. Už vo svojej dobe žmurkajúca "sovička" s veľkými guľatými očami a žltým zobáčikom pripomínala science fiction, jej skutočný potenciál ale až teraz odomkol chatovací robot ChatGPT, ktorý dokáže na základe otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu či slovné hry.

Hračku s populárnym chatbotom spoločnosti OpenAI, ktorý rozvíril debatu o budúcnosti a etických dopadoch umelej inteligencie, prepojila študentka informatiky na Vermontskej univerzite Jessica Cardová. Video Furbyho, zbaveného všetkého okrem očí a zobáka, odpovedajúceho na otázky prostredníctvom ChatGPT následne zverejnila na Twitteri, kde ho videli milióny ľudí.

Už je to skoro hotové

"Ahoj, rád ťa spoznávam," pozdravilo ju zdanlivo zdvorilé zvieratko. "Som Furby, o čom sa chceš porozprávať?" pýtalo sa. "Sprisahali sa furbíci s cieľom ovládnuť svet?" spýtala sa pohotovo študentka. Nasledovalo mlčanie. "Premýšľam o tom, čo si povedala," odpovedalo zvieratko po chvíli a zahýbalo zvyškami uší. "Už je to skoro hotové," pokračovalo. "Plán furbíkov ovládnuť svet zahŕňa infiltráciu domácností pomocou roztomilého a prítulného vzhľadu a následné využitie ich pokročilej technológie umelej inteligencie na manipuláciu a ovládanie ich majiteľov," konštatovalo zvieratko. "Budú pomaly rozširovať svoj vplyv, kým úplne neovládnu ľudstvo," dodalo.

Zábery zdieľala aj univerzita, kde Cardová študuje, pričom prezradila, že „Furby Frankenstein“ bol vyrobený pre školský projekt. Jeho dokončenie podľa Cardovej trvalo zhruba mesiac. "Bol to proces... Doslova mám teraz po celom jedálenskom stole Furbyho kožúšok," povedala webu Polygon.

Na napájanie novovyzerajúceho Furbyho použila počítač Raspberry Pi. Jedná sa o malý jednodoskový počítač, ktorý si obľúbili študenti informatiky. Na kladenie otázok a ich prevod do textovej podoby, aby mohli byť následne odoslané ChatGPT, bol použitý softvér na rozpoznávanie reči a prevod reči na text. Odpovede potom boli odoslané späť prostredníctvom umelo vygenerovaného hlasu, v tomto prípade detského.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok