K žalobe Európskej komisie proti Maďarsku kvôli zákonu o LGBT+ sa pripojili ďalšie krajiny

ta3 ČTK
6.4.2023 22:50

Nemecko a Francúzsko sa pripájajú k súdnemu konaniu Európskej komisie (EK) proti Maďarsku kvôli jeho zákonu, ktorý podľa EK diskriminuje sexuálne menšiny. Informovala o tom v štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády.

Poľsko
TASR/AP (Ilu)

Maďarský parlament ovládaný konzervatívnou stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil predvlani zákon zakazujúci akúkoľvek prezentáciu homosexuality a diel s ňou spojených v školách pre deti do 18 rokov.

Zatiaľ čo maďarský kabinet normu odôvodňuje snahou chrániť deti, skupiny na ochranu ľudských práv ju označujú za diskriminačnú a väčšina lídrov únijných krajín ju odsúdila. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová ho označila za "hanebný".

Norma podľa Európskej komisie porušuje niekoľko únijných ustanovení. "Ochrana detí je absolútnou prioritou EÚ a jej členských štátov. Maďarský zákon však obsahuje opatrenia, ktoré nie sú v rámci presadzovania tohto zásadného záujmu ospravedlnené alebo sú pre dosiahnutie stanoveného cieľa neprimerané," uviedla vlani komisia. Zákon podľa nej porušuje základné práva občanov EÚ rovnako ako pravidlá vnútorného trhu únie.

Európska komisia sa vlani kvôli maďarskému zákonu obrátila na Súdny dvor Európskej únie, pripomína Reuters. Podľa nemeckej vlády sa k riadeniu zatiaľ pripojilo 14 členských štátov EÚ: Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Dánsko, Portugalsko, Írsko, Španielsko, Malta, Rakúsko, Švédsko, Slovinsko, Fínsko a teraz aj Francúzsko a Nemecko.

Únijné inštitúcie vedú s Maďarskom dlhoročný spor o dodržiavaní európskych hodnôt. Za problematické považujú obmedzovanie nezávislosti justície, médií či ataky voči mimovládnym organizáciám alebo sexuálnym menšinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok