ROZHOVOR: Veľký piatok nie je oslavou Ježišovho utrpenia, ale jeho obety, tvrdí gréckokatolícky biskup

ta3/Martin Linhart
7.4.2023 06:00

Zeleným štvrtkom kresťania vstúpili do slávenia Veľkonočného trojdnia. Piatok má prívlastok Veľký. O jeho význame sme sa rozprávali s bratislavským gréckokatolíckym pomocným biskupom Milanom Lachom.

ROZHOVOR: Veľký piatok nie je oslavou Ježišovho utrpenia, ale jeho obety, tvrdí gréckokatolícky biskup
ta3

Posledných päť rokov ste pôsobili medzi gréckokatolíkmi v USA. Na Slovensko ste vrátili v januári po rozhodnutí pápeža Františka. V čom je iná Veľká noc v Amerike a na Slovensku?

Veľké rozdiely nemusíme hľadať. Veriaci ľudia v Spojených štátoch hľadajú zmysel svojho života. Aj tieto sviatky sa snažia, nakoľko im to pracovná situácia dovolí, prežiť pekne a hlboko. Už tam nie je toľko gréckokatolíkov. Podľa mojich odhadov je ich asi 20-tisíc. 

Poďme k našej téme, rovno in medias res. Prečo je dnešný piatok Veľký?

Pre kresťanov je Veľký práve pre to, pretože Ježiš Kristus pre nás trpel na kríži. Spolu s Veľkonočnou nedeľou tvorí istú jednotu našej spásy a vykúpenia. Kristus nám svojou smrťou na kríži a svojím zmŕtvychvstaním dal večný život a otvoril nám brány neba. Preto aj názvom Veľký piatok či Svätý piatok je zvýraznená koncentrácia tejto udalosti na tento deň. Je dôležitý pre kresťana a robí si počas neho svoj osobný vzťah ku Kristovi. 

Umučenia Ježiša Krista opisujú biblické pašie. Čo nám hovoria o jeho posledných hodinách? Celkom úspešný prorok nekončí príliš slávne...

Na prvý pohľad sa to tak môže zdať. To je však iba prvá časť tohto príbehu. Jeho druhá časť sa začína pri prázdnom hrobe. Tam všetko opäť začína. Z ľudského či svetského pohľadu sa to môže zdať ako fiasko. Jeho samotní učeníci to nezvládli a z dvanástich ostal pod krížom iba jeden. Ale o tom to nie je. Ježiš predpovedal chvíle svojho utrpenia a smrti a na tretí deň vstal z mŕtvych. Na Veľký piatok musíme pozerať ako na udalosť, ktorá je veľmi úzko spätá s veľkonočným ránom. Nie je to oddelené, nehľadáme v tom agóniu a netešíme sa z toho, čo sa stalo. Je to akt lásky, ktorý Kristus urobil. Preto aj kríž je znamením lásky, víťazstva a oslavy pre kresťanov. 

Kristus zomiera na kríži. Ukrižovanie bolo považované za potupný trest smrti pre otrokov. Kristus dokonca na kríži zvolal "Bože môj, prečo si ma opustil". Ako tento výkrik vnímate?

Tento výkrik je zo žalmu a vyjadruje opustenosť Krista na kríži. My to ťažko pochopíme. Ukazuje sa tam jeho ľudskosť. Aj v prvých storočiach sa šírili myšlienky, že Kristus v skutočnosti na kríži netrpel. Aj tieto vyjadrenia chcel Ján ukázať, aby bolo jasné, že Ježiš skutočne trpel. Preto je tento žalm vyjadrením opustenosti a konca ľudského života. Môže byť i pozvaním k premýšľaniu. Každý človek má chvíle, kedy sa spytuje, či ho Boh opustil. Ľudský moment slabosti doľahne na každého. Aj v tomto je nám Ježiš príkladom. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok