ROZHOVOR: Aké bude počasie cez Veľkú noc? Meteorológ prezradil, kedy sa dočkáme jarných teplôt

ta3/Henrieta Mihalková
5.4.2023 18:00

Počasie ukázalo posledné dni všetky svoje tváre. Dážď, sneh, silný vietor, ale aj ostré jarné slnko. Ako na hojdačke. Na Záhorí zase namerali na 5. apríl mimoriadne nízke nočné teploty. Odíde s Veľkou nocou chlad? Na to, aké bude počasie počas veľkonočných sviatkov, sme sa pýtali meteorológa SHMÚ Pavla Beránka.

ROZHOVOR: Aké bude počasie cez Veľkú noc? Meteorológ prezradil, kedy sa dočkáme jarných teplôt
ta3

Počas posledných dní sme boli svedkami typického aprílového počasia - dážď sa striedal so snehom, miestami bolo aj krásne slnečno. Čaká nás aj cez Veľkú noc takéto bláznivé počasie?

Vyzerá to tak, že počas Veľkého piatka bude väčšinou oblačno až zamračené, na väčšine územia bude snežiť alebo dážď so snehom, v nižších polohách aj dážď. Bohviečo to nebude. Noc na piatok už bude o niečo teplejšia. V piatok cez deň bude ešte pomerne chladno, väčšinou len od 1-2 °C do 9-10 °C.

Podobná by mala byť aj sobota. V sobotu bude tiež pomerne veľa oblačnosti, zrážok možno menej, ale tiež budú. Cez deň veľmi teplo nebude. Takisto noc zo soboty na nedeľu už bude výrazne teplejšia ako boli uplynulé noci.

Na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok by cez deň malo byť predsa len výrazne teplejšie, najvyššia denná teplota bude väčšinou 7-14 °C, na juhu možno v pondelok až do 16 °C. Pravdepodobne už budú ubúdať aj zrážky. Záver veľkonočných sviatkov by mal byť už podstatne teplejší ako to počasie, ktoré máme teraz.

Aké teploty očakávate v jednotlivých regiónoch - na západe, na strede a na východe Slovenska?

Vyzerá to tak, že tak ako obvykle na juhu, či už na juhu západného, stredného alebo východného Slovenska, bude najteplejšie počas všetkých štyroch dní. Naopak, na severe bude najchladnejšie. Sobota a piatok budú najchladnejšie. Vtedy by na juhu maximálna denná teplota mohla dosahovať väčšinou 7-10 °C.

V nedeľu a v pondelok, a to hlavne v pondelok, v južných regiónoch - či už na západe, na strede, alebo východe Slovenska, by teplota mohla byť okolo 14 °C. 

Maximálna denná teplota na severe by mala byť v piatok a v sobotu 3, 4, 5 °C. V pondelok na severe to pravdepodobne môže byť okolo 9 alebo 10 °C. Tendencia otepľovania bude vo všetkých regiónoch počas veľkonočných sviatkov.

Teploty počas noci z utorka na stredu klesli na niektorých miestach pod nulu. Bude mrznúť počas ďalší nocí?

Teplota klesla pod nulu prakticky všade počas noci z utorka na stredu, dokonca aj na Záhorí v nížine bolo v dvoch metroch menej ako -7 °C, čo je na 5. apríl mimoriadne nízka teplota. Na Orave bolo dokonca až -13 °C počas poslednej noci. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok