Pápež vyzval k modlitbám za matky ukrajinských i ruských vojakov

ta3 ČTK
5.4.2023 12:06

Pápež František v stredu pri generálnej audiencii vyzval k modlitbám za ukrajinské i ruské matky vojakov padlých vo vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra EFE. Pápež spomenul obete všetkých vojnových zločinov.

Pápež vyzval k modlitbám za matky ukrajinských i ruských vojakov
TASR/AP

"Moje myšlienky sú s matkami ukrajinských i ruských vojakov padlých vo vojne, sú to matky mŕtvych detí, pomodlime sa za tieto matky," povedal dnes pápež František. "Nezabudnime sa modliť za ukrajinských mučeníkov," uviedla aj hlava katolíckej cirkvi.

Agentúra EFE napísala, že pápež tiež v nedávnom rozhovore vo vatikánskych médiách vyhlásil, že ho "bolí vidieť mŕtvych chlapcov, ako ruských, tak ukrajinských".

Pápež František ruskú inváziu na Ukrajinu opakovane odsúdil a od jej začiatku vlani vo februári vyzýva na rokovania o mieri. Už deň po ruskej invázii v neobvyklom kroku navštívil ruskú ambasádu v Ríme a telefonoval si s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Jeho pozvanie na návštevu Ukrajiny ale pápež nevypočul, čo vlani zdôvodnil tým, že do Kyjeva nepôjde, pretože sa chce stretnúť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tomu už vlani v marci ponúkol rokovania, ale neúspešne.

Tento rok v marci pápež vyhlásil, že na Ukrajine sa odohráva svetová vojna, v ktorej obhajuje svoje záujmy všetky mocnosti, nielen Rusko.

"Toto je ďalšia svetová vojna. Začala sa po častiach, ale teraz už nikto nemôže povedať, že to nie je svetový konflikt. Sú v ňom zapletené veľmoci a bojiskom je Ukrajina," povedal pápež v rozhovore so švajčiarskou televíziou RSI. "Na mysli mi tiež vyvstáva zbrojný priemysel. Jeden odborník mi povedal: keby sa rok nevyrábali žiadne zbrane, bol by vyriešený problém hladu vo svete. Je to trh, vedú sa vojny, staré zbrane sa predávajú a nové sa testujú," dodala hlava katolíckej cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok