Macron a von der Leyenová navštívia Peking, Si Ťin-pching chce rokovať o vzájomných vzťahoch

TA3 ČTK
3.4.2023 10:45

Čína v pondelok potvrdila plánovanú návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na čínske ministerstvo zahraničia. To tiež uviedlo, že prezident Číny Si Ťin-pching plánuje rokovať okrem iného o "vytýčení smeru vzájomných vzťahov".

Macron a von der Leyenová navštívia Peking, Si Ťin-pching chce rokovať o vzájomných vzťahoch
TASR/AP

Macron a von der Leyenová do Pekingu zamieria 5. apríla. "Prezident Si bude rokovať o vytýčení smeru vzájomných vzťahov, prehĺbenie spolupráce a (s návštevou) si tiež plánuje vymeniť názory na dôležité otázky," uviedlo čínske ministerstvo zahraničia.

Von der Leyenová a Macron oznámili plánovanú cestu po konci summitu EÚ, na ktorom sa európski lídri okrem iného zhodli na investíciách do zníženia závislosti na zdrojoch z Číny a ďalších mimoeurópskych krajín. Elyzejský palác predtým oznámil, že Macron svoje štátne návštevy v Číne využije na to, aby so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom "pracoval na návrate k mieru" na Ukrajine.

Napriek tomu, že Peking tvrdí, že je ohľadne konfliktu nestranný, a chce hrať úlohu "mierotvorcu", Západ to spochybňuje. Prezident Číny v marci navštívil Rusko, ktoré už dlhšie ako rok vedie ozbrojenú agresiu voči susednej Ukrajine, a s ruským prezidentom Vladimirom Putinom podpísal rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva a o strategickej spolupráci.

Francúzsky prezident navštívi Peking v čase, keď vo Francúzsku aj naďalej pokračujú rozsiahle demonštrácie proti dôchodkovej reforme, ďalšie sú ohlásené na štvrtok 6. apríla. Macron bol kvôli nim nútený zrušiť štátnu návštevu britského kráľa Karola III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok