Konfrontácia medzi jadrovými mocnosťami je neprípustná, povedal Patrušev

ta3 čtk
29.3.2023 13:02

Rusko je presvedčené o nevyhnutnosti odvrátiť akúkoľvek vojenskú konfrontáciu medzi jadrovými mocnosťami, uviedol tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, pokladaný za jedného z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimíra Putina. Súčasne varoval pred "katastrofálnymi následkami provokatívneho správania Západu" na Ukrajine.

Rusko zvažuje, že Iránu pošle stíhačky, tvrdia USA. Má ísť o vojenskú spoluprácu
TASR/AP

"Rusko zo svojej strany zostáva plne oddané vyhláseniu (o neprípustnosti jadrovej vojny) av súlade s jeho obsahom je presvedčené o nevyhnutnosti odvrátiť akúkoľvek vojenskú konfrontáciu medzi štátmi disponujúcimi jadrovými zbraňami," povedal Patrušev pri stretnutí so svojimi kolegami zo Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktoré sa koná v Dillí.

Patrušev tento pondelok vo vládnom denníku Rossijskaja gazeta varoval, že Rusko má zbrane, ktoré sú schopné v prípade ohrozenia jeho existencie zničiť nepriateľa, a to vrátane Spojených štátov. Stal sa tak ďalším z radu vysoko postavených ruských činiteľov, ktorí v poslednom čase pohrozili použitím ruského jadrového arzenálu. "Rusko je trpezlivé a nikoho nezastrašuje svojou vojenskou prevahou. Má však moderné unikátne zbrane schopné v prípade ohrozenia svojej existencie zničiť akéhokoľvek protivníka, vrátane Spojených štátov," uviedol v denníku. V Dillí teraz presviedčal, že Rusko je schopné uspieť v naťahujúcej sa vojne proti Ukrajine, ktorú Moskva stále označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu".

"Nehľadiac na neustále rastúcu vojenskú pomoc Ukrajine zo strany USA a ďalších západných štátov, všetky vyhlásené ciele špeciálnej vojenskej operácie budú určite splnené. Dosiahneme demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny, zaistíme územnú celistvosť Ruskej federácie a bezpečnosť nášho obyvateľstva," vyhlásil Patrušev podľa agentúry TASS.

Rusko vpádom svojich vojsk do susednej krajiny na Putinov rozkaz vlani 24. februára rozpútalo najhorší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna, ktorá pokračuje 399 dňom, si podľa odhadov vyžiadala životy už státisícov vojakov, tisícov civilistov a milióny ľudí vyhnala zo svojich domovov. Putin inváziu spočiatku vysvetľoval potrebou demilitarizovať a "denacifikovať" susednú krajinu. Teraz Putin pokračujúcu vojnu odôvodňuje ako obranu Ruska pred údajnou rozpínavosťou Západu. Moskva pravidelne na neúspechy na bojisku odpovedá pripomienkami, že disponuje jadrovými zbraňami. Putin naposledy ohlásil zámer rozmiestniť jadrové zbrane aj na území svojho spojenca, v Bielorusku, vraj v reakcii na tlak Západu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok