Pri požiari v zariadení pre migrantov zomrelo v Mexiku niekoľko desiatok ľudí

ta3 ČTK
28.3.2023 09:15

Pri požiari v zariadení pre migrantov v mexickom meste Ciudad Juárez zomrelo najmenej 39 ľudí. Ďalších 29 ľudí bolo zranených. Uviedol to v utorok mexický imigračný úrad INM. Už skôr agentúra EFE informovala o najmenej 37 mŕtvych. V stredisku pri hranici s USA sa celkom nachádzalo 68 dospelých migrantov zo Strednej a Južnej Ameriky, informuje agentúra Reuters s odkazom na mexický úrad.

Požiar ubytovne v Bratislave
TA3 / David Duducz

Požiar podľa prvých informácií vypukol po stretoch medzi migrantmi a pracovníkmi INM v centre pri medzinárodnom moste, ktorý spája Ciudad Juárez s texaským El Pasem. Podľa zdroja denníka El País migranti na protest proti svojmu zadržaniu zapálili v jednom krídle strediska matraca.

Incidentu predchádzal zásah, pri ktorom agenti INM a polícia donútili k odchodu migrantov žobrajúcich v uliciach, píše EFE. Agenti zadržali 70 osôb, ktoré potom previezli do centra, kde neskôr vypukol požiar, uviedol El País. Na mieste po požiari zasahovali hasiči, polícia a armáda.

Mexicko-americké pohraničie je v posledných mesiacoch pod silným migračným tlakom, prichádzajú hlavne ľudia z Nikaraguy, Venezuely, Kuby a ďalších stredoamerických a latinskoamerických krajín. Podľa údajov amerických úradov pohraničná stráž navrátila v minulom administratívnom roku, ktorý končí v septembri, do Mexika 2,76 milióna ľudí. Niektorí sa ale mohli pokúsiť prekročiť hranicu opakovane. Vysoké čísla zaznamenali úrady aj v ďalších mesiacoch.

Podľa agentúry AP je Ciudad Juárez jedno z miest, kde sa migranti snažia najčastejšie prekročiť hranicu do USA. V meste je rad stredísk pre migrantov, ktoré sú často preplnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok