FOTO: S Banskou Štiavnicou smúti celé Slovensko. Ktoré budovy poznačil požiar?

ta3 tasr/nf
23.3.2023 00:00

V požiarom postihnutej Banskej Štiavnici začali v stredu prekrývať niektoré poškodené budovy fóliami, aby zabránili ešte väčšej devastácii. Nešťastná udalosť, ktorá zasiahla historické centrum, zalarmovala celé Slovensko. Ktoré budovy skončili v plameňoch a aké škody na nich vznikli?

FOTO: S Banskou Štiavnicou smúti celé Slovensko. Ktoré budovy poznačil požiar?
Slovenské banské múzeum/Lužina - Miriam Lenčová

Prispieť na opravy Základnej umeleckej školy môžete aj vy cez zbierku neziskovej organizácie Donio. Link na konkrétnu zbierku tu.

Základná umelecká škola

Základná umelecká škola v Banskej Štiavnici, ktorej budova bola poškodená víkendovým ničivým požiarom, našla dočasné zázemie v budove bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku. Ministerstvo životného prostredia poskytlo budovu mestu do bezodplatného užívania. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj na tlačovej konferencii v Banskej Štiavnici.

Budova SVP podľa riaditeľky ZUŠ Ireny Chovanovej vyhovuje požiadavkám umeleckej školy. Približne 400 žiakov školy by tam malo nájsť adekvátne zázemie na výučbu. "Verím však, že po obnove školy sa do objektu vrátime," dodala.

Galéria Jozefa Kollára

Galéria Jozefa Kollára sídli v troch historických budovách hneď vedľa Berggerichtu. Ako uviedla Lenčová, ešte v deň požiaru museli z bezpečnostných dôvodov galériu evakuovať. "Obrovská umelecko-historická zbierka vzácnych malieb a plastík spolu s aktuálnymi výstavami súčasného umenia musela byť v chvate demontovaná a presunutá do bezpečia na Starý zámok," uviedla Lenčová.

Ako na sociálnej sieti priblížila riaditeľka múzea Zuzana Denková, Galéria Jozefa Kollára zostala požiarom nepoškodená, priestory susediace s Berggerichtom sú však v dôsledku hasenia mokré. "Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy," dodala Denková.

V ľudskej reťazi, ktorá v sobotu pomáhala zachraňovať historické artefakty, bol aj architekt a učiteľ na SPŠ Samuela Mikovíniho Pavel Fabian. O požiare sa dozvedel počas prechádzky Banskou Štiavnicou. "V sobotu ráno ma pekné počasie vyhnalo von. Prešiel som aj popri domoch, ktoré neskôr zachvátil požiar. Keď som sa vracal, zbadal som na Trojičnom námestí hustý kúdol dymu," uviedol s tým, že keď prišiel bližšie, všimol si, že horí strecha Pischlovského domu.

Situácia ho nenechala pokojným. "V hornej časti námestia, kam som sa dostal, sa práve začínala evakuácia zbierkových predmetov z Galérie Jozefa Kollára. Nevedel som o žiadnej výzve na pomoc, ale spontánne a logicky som sa pridal do ľudskej reťaze, v ktorej boli zamestnanci galérie a mnohí ďalší, známi aj neznámi," vysvetlil svoje rozhodnutie architekt, ktorý je známy z fotografie s pripútanou sochou v aute.

Pavel Fabian, Ing. arch. so zachránenou sochou Facebook.com/Galéria Jozefa Kollára-Zuzana Paškayová

Podľa jeho odhadov sa na evakuácii vzácnych predmetov podieľalo približne 200 ľudí a za viac ako dve hodiny sa im podarilo presťahovať do bezpečia 4500 až 5000 zbierkových predmetov. 

"Najviac sa ma dotýka zánik alebo vážne poškodenie drevených zdobených trámových stropov v Banke lásky a tiež v dome nad ňou. Tiež zánik viac ako 250-ročného barokového manzardového krovu (konštrukcie) strechy na bývalom Szitnayovskom meštianskom dome, terajšej základnej umeleckej škole," zdôveril sa Fabian. Banská Štiavnica podľa neho za viac ako 200 rokov nezažila takýto "kobercový" požiar.

Prispieť na opravy kultúrneho centra Eleuzína môžete aj vy cez zbierku neziskovej organizácie Donio. Link na konkrétnu zbierku tu.

Kultúrne centrum Eleuzína

Požiaru sa nevyhla ani strecha historického domu s kultúrnym centrom Eleuzína. Renesačný meštiansky dom slúžil ako oddychový priestor pre stretnutia s priateľmi, kde sa konali prednášky, diskusie, premietania filmov či koncerty. Zhorela aj scéna divadelného predstavenia Kosmopol.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok