ROZHOVOR: Ako vznikajú maturitné testy? Pred skúškami sú známe len zasväteným

ta3/Alžbeta Múcsková
17.3.2023 00:00

Maturanti si v marci 2023 opäť sadli do lavíc pred písomné testy a slohové práce. Vedúca Oddelenia hodnotenia a monitorovania vzdelávania Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Ivana Pichaničová prezradila, ako sa maturitné testy pripravujú a čo robí študentom najviac problémov. V rozhovore sme sa jej pýtali aj na chyby v testoch a návrat maturity po pandémii.

ROZHOVOR: Ako vznikajú maturitné testy? Pred skúškami sú známe len zasväteným
TASR/Marko Erd

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vznikajú maturitné testy,
  • kto testy kontroluje,
  • ako inštitút a ministerstvo riešia chybné otázky,
  • ktoré otázky spôsobujú maturantom ťažkosti,
  • či žiaci počas pandémie prepisovali na testoch dátum,
  • či mal NÚCEM cez pandémiu "voľno".

S výnimkov pandemických rokov si študenti každoročne na začiatku jari sadnú do lavíc, aby sa zúčastnili externej časti maturity. Ako vyzerá proces prípravy maturitných testov a ako vyberáte otázky, témy a problémy na riešenie?

Autorské tímy zložené z učiteľov stredných i vysokých škôl z jednotlivých predmetov pripravujú testy na základe špecifikácie testov, ktorá obsahuje požiadavky na dizajn testu, teda napríklad na typy testových položiek, žáner a dĺžku východiskových textov, tematické celky zastúpené v teste a podobne. Všetky testy obsahovo vychádzajú z Katalógu cieľových požiadaviek na vedomosti a zručnosti maturantov z jednotlivých predmetov a zo Štátneho vzdelávacieho programu. Testy po ich vytvorení prechádzajú pilotným testovaním na vzorke žiakov rôznych druhov stredných škôl. 

Po vyhodnotení pilotného overovania sa testy ďalej upravujú, prípadne opakovane pilotujú a následne sú recenzované odborníkmi na daný predmet vrátane rodených hovoriacich v prípade testov z cudzích jazykov. Po zapracovaní recenzných pripomienok sa schválené verzie testov graficky upravujú a upravujú sa tiež pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Rovnaké autorské tímy sa podieľajú aj na tvorbe tém/zadaní písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. Témy/zadania sa pripravujú vopred, pre každý rok 10 sád, z ktorých iba veľmi úzky okruh zamestnancov NIVaM vyberie, prekontroluje a pripraví témy pre žrebovanie v danom školskom roku.

V minulosti sa maturanti stretli s tým, že niektoré otázky boli napriek tomuto dlhému prípravnému procesu chybné či nesprávne. Dávate ich kontrolovať aj iným odborníkom z akademickej sféry, napríklad Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra SAV? 

Ako som už uviedla, všetky testy podliehajú recenzným posudkom a medzi recenzentov prizývame aj odborníkov z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra. V procese tvorby testov sa napriek viacúrovňovej kontrole môže vyskytnúť chyba, ktorú nikto zo zainteresovaných neidentifikuje. Z dôvodu utajenia ide stále iba o malý okruh ľudí. Niekoľkokrát sa síce objavili kritické reakcie na niektoré otázky, avšak po odbornom posúdení boli tieto kritiky vyhodnotené ako neopodstatnené. 

Ak sa však potvrdí, že ide o chybu, následne na základe stanoviska takzvanej validačnej komisie, je za danú otázku všetkým žiakom, ktorí test riešili, pridelený bod. Hovoríme pri tom o anulovaní položky. Poslednýkrát bolo nutné takto anulovať jednu otázku v roku 2019 v teste zo slovenského jazyka a literatúry. 

Rozhodnutím MŠVVaŠ SR zo dňa 24. apríla 2022 došlo 1. júla 2022 k zlúčeniu organizácií Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), Slovenská pedagogická knižnica (SPK), Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a Metodicko-pedagogického centra (MPC) a vznikol z nich Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok