Český prezident Pavel chce upevniť spoluprácu spoločnými cestami, rokoval s Kollárom

ta3 čtk
14.3.2023 07:01

Český prezident Petr Pavel počas dvojdňovej cesty na Slovensku rokoval o riešení krízy na Ukrajine, o spôsoboch ako čeliť dezinformáciám alebo o hlbšej spolupráci v obrannom priemysle. Pavel chce tiež dať najavo nadštandardnú spoluprácu Slovenska a Česka aj pomocou spoločných zahraničných ciest. Podmienky, za akých by sa uskutočnili, boli jednou z tém jeho prvej návštevy Slovenska.

"Nemali sme ambíciu hľadať konkrétne akcie, termíny, skôr nastaviť rámec a atmosféru spolupráce. A to sa myslím podarilo veľmi dobre, pretože atmosféra bola po celý čas mimoriadne ústretová, ale aj konštruktívna," povedal Pavel.

So slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérom Eduardom Hegerom alebo predsedom parlamentu Borisom Kollárom hovoril Pavel podľa svojich slov o mnohých problémoch, ktoré majú Česko a Slovensko spoločné. Hovorili napríklad o nadchádzajúcich predčasných slovenských parlamentných voľbách, o pomoci Ukrajine a riešení tamojšej krízy alebo o možnostiach ďalšej česko-slovenskej spolupráce pri čelení dezinformačným kampaniam. Témou bolo aj prehĺbenie spolupráce v obrannom priemysle alebo možnosť zapojenia do obnovy Ukrajiny.

S Čaputovou český prezident tiež riešil, či a za akých podmienok by sa mohli zúčastniť spoločných zahraničných ciest. Spomenul napríklad rokovania Rady Európy, summit NATO alebo Valné zhromaždenie OSN. "Aby sme sa správali nielen úsporne, ale aby sme tým dali najavo, že naše krajiny spolupracujú naozaj nadštandardne," podotkol. V pondelok povedal, že by na podobné akcie mohli letieť jedným lietadlom.

Počas návštevy Slovenska sa Pavel stretol aj so zástupcami neziskového sektora, uctil pamiatku zakladateľov Československa Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Šefánika a poklonil sa obetiam vrážd pri gay bare Tepláreň a pamätníku zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Pavel povedal, že je veľmi rád, že cestu mohol vykonať tak skoro po svojej štvrtkovej inaugurácii a dať tak najavo, že Slovensko je pre Česko zahraničným partnerom číslo jeden a bude to tak aj naďalej.

Pavlova manželka Eva mala podľa prezidenta skôr kultúrny program. Stretla sa s partnerom Čaputovej Jurajom Rizmanom, pozrela si Bratislavský hrad a debatovala s Čaputovou aj jej partnerom o tom, aké sú podmienky pre prácu partnerov prezidenta, čo môžu robiť čí čím môžu prispieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok