V Turecku vznikajú desiatky kontajnerových mestečiek, jedno aj vďaka MS vo futbale

ta3 ČTK
13.3.2023 18:36

V tureckej provincii Hatay, ktorá patrí k najviac zasiahnutým po zemetrasení zo začiatku februára, už vznikla stovka takzvaných kontajnerových mestečiek. Jedno z nich vzniká aj z obytných kontajnerov, ktoré používal Katar vlani na jeseň pri majstrovstvách sveta vo futbale. Prvých 600 rodín by sa do tohto mestečka malo začať sťahovať budúci týždeň, informoval denník Hürriyet.

V Turecku vznikajú desiatky kontajnerových mestečiek, jedno aj vďaka MS vo futbale
Twitter/Cemal Acar

Na ploche 34-tisíc metrov štvorcových vzniká mestečko, ktoré miestne úrady nazvali Kontajnerové mesto katarsko-tureckého priateľstva. Rovnako ako v ostatných takých mestečkách v oblasti zasiahnutej zemetrasením je v ňom napríklad aj spoločná jedáleň, škôlka či improvizovaná mešita. Kontajnery s veľkosťou 18 metrov štvorcových majú spálňu, sprchu, záchod či minichladničku, ale nedá sa v nich variť.

Katar sľúbil do Turecka po zemetrasení poslať 10-tisíc obytných kontajnerov, z toho polovica bude umiestnená v provincii Hatay a zvyšok v ostatných postihnutých oblastiach. Ľudia, ktorí sa chcú v takom mestečku ubytovať, majú podávať žiadosť cez webové stránky tureckej vlády.

Bezprecedentný svetový úspech

Kontajnerové mestečko stavané z obytných blokov z Kataru navštívil v nedeľu aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Je to bezprecedentný svetový úspech postaviť za tak krátku dobu toľko ubytovacích priestorov," povedal Erdogan, ktorý bude za dva mesiace v prezidentských voľbách čeliť silnému kandidátovi opozície Kemalovi Kiliçdarogluovi. Ten má podľa posledných prieskumov pred Erdoganom náskok asi desať percentuálnych bodov.

Erdogan provinciu Hatay navštívil od zemetrasenia už po niekoľkýkrát. Teraz uviedol, že vláda chce do kontajnerových miest nasťahovať do dvoch mesiacov asi pol milióna ľudí. Do roka potom ľuďom zo zasiahnutých regiónov sľúbil postaviť nové domy, na čo sa rad expertov ale pozerá s obavami. Pri rýchlej výstavbe totiž hrozí, že sa nebudú dodržiavať bezpečnostné predpisy.

Zemetrasenie zo 6. februára, po ktorom nasledovalo množstvo menších otrasov, si v Turecku vyžiadalo podľa dnešného oznámenia vlády 48 448 mŕtvych, počet ale stále rastie postupne s odpratávaním sutín as identifikáciou ďalších obetí. 7200 ľudí zomrelo pri tomto zemetrasení v susednej Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok