Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných

ta3/Milan Špak
17.3.2023 00:00

Lyžiarska sezóna sa pomaly chýli ku koncu. To znamená, že sa blíži obdobie, počas ktorého si prídu na svoje milovníci turistiky. Slovenské veľhory ponúkajú množstvo chodníkov, trás a výstupov. Pozrite si zaujímavé tipy na výlety vo Vysokých Tatrách či už ide o výjazdy lanovkou, alebo turistické výstupy.

Tipy na výlety vo Vysokých Tatrách. Od lanovky po turistiku pre náročných
TASR - Oliver Ondráš

Lanovka na Hrebienok 

Začíname zľahka. Cesta koľajovou lanovkou, ktorá premáva zo Starého Smokovca na Hrebienok, je ideálnym výletom pre rodiny s najmenšími deťmi. Lanovka je v prevádzke už od roku 1908. Od roku 2007 na trase premávajú nové vagóny. 

Lanovka jazdí denne, cesta nahor stojí 11 eur, nadol o dve eurá menej. Za spiatočnú jazdu zaplatíte 13 eur. Pre deti a seniorov platia zľavy, vyplýva z cenníka zverejneného na portáli Lanovky.sk. Ide pritom o ceny v prípade, že si zakúpite lístky priamo na mieste, pri nákupe vopred online stoja lístky menej.

Na Hrebienok, ktorý sa nachádza na úpätí Slavkovského štítu, sa dá, samozrejme, dostať aj pešo. A to zo Starého Smokovca po asfaltovej ceste. Znamená to, že túto trasu môžu využiť napríklad aj cyklisti. Hrebienok je východiskovým bodom pre množstvo turistických trás. Dostanete sa odtiaľ na Zámkovskú či Reinerovu chatu. Z tých vysokohorských sa z Hrebienka ide okrem Slavkovského štítu aj na Zbojnícku a Téryho chatu.

Lomnický štít 

Aj druhá lokalita v zozname je prístupná lanovkou. Cesta k nej je však podstatne náročnejšia. Lomnický štít je s výškou 2 632 metrov nad morom druhým najvyšším vrchom Vysokých Tatier. Premáva naň visutá lanovka zo Skalnatého plesa. Spiatočná jazda lanovkou pri nákupe na mieste vyjde dospelých 46 eur. Pre deti, juniorov, seniorov a pri nákupe cez internet platia zľavy.

Na Skalnaté pleso sa dá najjednoduchšie dostať z Tatranskej Lomnice. Možnosti sú dve. Prvou je ísť po vlastných nohách. Z obce sa vychádza po kľukatej asfaltovej ceste k lanovkovej stanici Štart, kde sa dá občerstviť v bufete. Odtiaľ sa pokračuje po strmšom turistickom chodníku na Skalnaté pleso. Druhá možnosť je využiť lanovky, ktoré premávajú na úsekoch Tatranská Lomnica – Štart a Štart – Skalnaté pleso.

Na Skalnatom plese je taktiež možnosť sa občerstviť, prípadne aj ubytovať v Skalnatej chate. Samotný Lomnický štít ponúka úchvatné výhľady na celý región aj okolité štíty. Druhý najvyšší tatranský štít však poskytuje aj jedinečnú príležitosť stráviť noc v najvyššie položenej izbe v strednej Európe, uvádza jej prevádzkovateľ TMR Hotels.

Chata pri Zelenom plese 

Nazýva sa aj Brnčalka a je obľúbenou lokalitou pre turistov všetkých vekových kategórií a schopností. Cesta k nej je totiž nenáročnou túrou, a zároveň je aj východiskovým bodom pre viaceré turistické a horolezecké trasy. Chatu a samotné Zelené pleso obklopujú masívy Malého Kežmarského štítu, Veľkej Svišťovky, Predné a Zadné Jatky a Bujačí vrch.

K Zelenému plesu sa zvyčajne vyráža z Tatranských Matliarov a z chaty Plesnivec. Nenáročný výstup trvá od dvoch do troch hodín. Na chate je možné doplniť sily teplým jedlom. Brnčalka celoročne ubytuje 56 hostí, ktorí majú k dispozícii napríklad aj bar v suteréne, uvádza sa na oficiálnej stránke chaty.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok