Pavel vrátil na Pražský hrad štandardu. Umelci ju kedysi vymenili za trenírky na protest proti Zemanovi

ta3 čtk
9.3.2023 15:39

Na Pražský hrad sa vrátila prezidentská štandarda, ktorú v roku 2015 skupina Ztohoven vymenila za červené trenírky na protest proti politike vtedajšieho prezidenta Miloša Zemana. Štandarda prešla reštaurovaním a vrátili sa na ňu symboly, ktoré umelci odstránili a rozstrihali.

Pavel vrátil na Pražský hrad štandardu. Umelci ju kedysi vymenili za trenírky na protest proti Zemanovi
Profimedia

Prezident Petr Pavel ju vo štvrtok rozvinul z balkóna pri svojom príhovore k ľuďom na treťom hradnom nádvorí a uviedol, že štandarda bude súčasťou prehliadkového okruhu na Pražskom hrade.

Vrátiť štandardu na Hrad sa rozhodol Petr Pavel ešte v čase kampane, podmienkou bolo, že vo voľbe nezvíťazí Andrej Babiš. Umelci mu ju poskytli a od januára bola štandarda v úschove. "Vnímame to tak, že sa na Hrad vracia vyprázdnený symbol, ktorý sa nový prezident asi bude pokúšať napĺňať, sám niečo také hlása. Bude obnovovať hodnoty, ku ktorým sa tie symboly, o ktoré nám vlastne išlo, vzťahujú," povedal člen skupiny vystupujúce pod menom Petr Žílka.

"Príde nám to príznačné, že sa tam vracia vyprázdnený kus handry, z ktorej prezident bude robiť znova štandardu, tak ako z celého úradu. Vnímame to ako priestor pre nový obsah. Otázka je, čo bude s tými kolektívnymi šrámami na duši," povedal Peter Žílka.

Zhotoven po svojej akcii tvrdili, že štandardu rozstrihali a rozdali ľuďom. Petr Žílka v januári povedal, že rozstrihaná bola len časť štandardy. Tá sa skladá z dvoch vrstiev bielej látky, podkladu či nosiča, na ktorých sú z oboch strán vyšité štátne symboly – tie sme odparili a rozstrihali, podklad zostal zachovaný, povedal. "Počas uplynulých mesiacov nechali štandardu zrenovovať a znova tam natiahli tú grafickú časť, ktorú sme my rozstrihali," povedal vo štvrtok. Znovuvyvesením štandardy sa podľa neho zavŕšil celý príbeh výmeny štandardy za trenírky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok