Podpora Putina sa Číne nevypláca, Tichomorie otvára svoje dvere USA

12.3.2023 00:00

Si Ťin-pchingova podpora Vladimira Putina a jeho vojny na Ukrajine otvorila dvere pre USA. Krajiny v Tichomorí sú v súčasnosti ochotnejšie spolupracovať s Washingtonom než s Pekingom.

Podpora Putina sa Číne nevypláca, Tichomorie otvára svoje dvere USA
TASR/AP

"Pokračujúca šikana zo strany Pekingu, ako sme to videli v prípade čínskej pobrežnej stráže, ktorá oslepovala námorníkov pobrežnej stráže Filipín laserom, len pomohla vytvoriť dôvod na silnejšiu alianciu," povedal Blake Herzinger, expert na indicko-pacifickú obrannú politiku z American Enterprise Institute.

Čínsky tlak na Filipíny má následky na opačnej strane Juhočínskeho mora, uviedli analytici. "Singapur a Vietnam sa stali ešte otvorenejšími voči väčším americkým stopám v regióne. Nechcú, aby Čína ovládla juhovýchodnú Áziu," povedal Ordaniel.

Vojna nepomohla aliancii Quad

Ukrajinská vojna však podľa analytikov nepomohla neformálnej aliancii Quad spájajúcej USA, Japonsko, Austráliu a Indiu. India na rozdiel od ostatných troch členov Putinovu inváziu na Ukrajinu neodsúdila.

"Keď sa USA, Austrália a Japonsko pokúsili odsúdiť Rusko prostredníctvom spoločného vyhlásenia, India ho odmietla... Tvrdila, že Quad rieši iba indicko-pacifické výzvy, a keďže Rusko nie je v regióne, túto tému nemožno otvoriť," povedal Derek Grossman, hlavný obranný analytik v RAND Corporation. Povedal však, že rozdelenie v Quad skutočne neodvádza pozornosť od jeho zamerania. "The Quad je o tom, ako sa vysporiadať s Čínou," povedal Grossman.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok