Porevolučný politik končí, prichádza generál. Zemanovi o polnoci končí prezidentský mandát

ta3 čtk
8.3.2023 10:14

Prezidentovi Milošovi Zemanovi v stredu o polnoci skončí jeho mandát na Pražskom hrade. Vo funkcii ho nahradí Peter Pavel. Inaugurácia sa uskutoční vo štvrtok popoludní, do tej doby prípadné prezidentské právomoci prevezmú premiér a predsedovia Snemovne a Senátu.

Porevolučný politik končí, prichádza generál. Zemanovi o polnoci končí prezidentský mandát
TASR/AP

Zeman vo funkcii strávil desať rokov, stal sa prvým prezidentom Českej republiky zvoleným v priamej voľbe. Po päťročnom prvom funkčnom období sa mu podarilo mandát obhájiť. Záver jeho prezidentstva ovplyvnilo zhoršujúce sa zdravie.

Zemanovo funkčné obdobie symbolicky o polnoci na štvrtok ukončí stiahnutie prezidentskej štandardy. Zároveň bude na znamenie neobsadenia Pražského hradu uzavretá Brána gigantov. Tá sa znovu otvorí vo štvrtok dopoludnia, kedy na Hrad príde zložiť prezidentský sľub Pavel.

Zeman už nemá do konca prezidentského obdobia naplánovaný žiadny oficiálny program a čas do inaugurácie nástupcu bude tráviť v novom dome v Lánoch. Zloženia sľubu sa zúčastní aj so svojou ženou Ivanou, s Pavlom a jeho manželkou ešte predtým obedujú.

V stredu popoludní sa vo Vladislavskej sále Pražského hradu uskutoční generálna skúška inaugurácie. Usporiadatelia si počas nej vyskúšajú priebeh celého asi štyridsaťpäťminútového ceremoniálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok