ROZHOVOR: Putin chce kontrolu východnej zóny Európy, hovorí moldavská novinárka

ta3/ Denis Dufala, Henrieta Mihalková; ap
9.3.2023 00:00

Ruské snahy destabilizovať Moldavsko sú realitou. Bývalá krajina Sovietskeho zväzu má však problémy aj na domácej politickej scéne. Dlhodobo zamrznutý je aj dialóg so separatistami z Podnesterska. O tom, či čelia žurnalisti útokom, aká je v krajine situácia, sme sa zhovárali s moldavskou novinárkou Anou Ursuovou, ktorá pôsobí v praxi už vyše 20 rokov.

ROZHOVOR: Putin chce kontrolu východnej zóny Európy, hovorí moldavská novinárka
Ana Ursuová

Moldavsko sa nachádza na 40. mieste zo 180 v rebríčku slobody tlače Reportérov bez hraníc. Podľa organizácie sú novinári v Moldavsku často zastrašovaní zo strany štátu. Zaznamenali ste v súčasnosti prípady útokov na novinárov – verbálne alebo fyzicky?

Útoky na novinárov tu existovali vždy. Osobne som si niekoľkokrát prešla verbálnymi útokmi. Je to ponižujúce. Je pravda, že v minulosti sa to stávalo oveľa častejšie. Avšak, teraz mám dojem, že je to ešte horšie v súvislosti s otvoreným konfliktom na sociálnych sieťach. O fyzických útokoch som v poslednej dobe nepočula.

Vyhrážal sa vám niekto alebo inak útočil v súvislosti s vašou prácou v médiách? Akej oblasti žurnalistiky sa venujete?

Bola som verbálne ohrozovaná osobami na vysokých funkciách, dokonca aj ministrom. Dostala som odkazy formou listov z väzenia od odsúdeného, po tom, čo som napísala článok o zločine, za ktorý bol odsúdený. Som novinárka už 22 rokov. Mojou oblasťou bolo vždy spravodajstvo (politické, spoločenské aj zábavné správy) pre televíziu a teraz pôsobím pre dôležitý moldavský spravodajský portál.

Slovensko ako aj iné krajiny východnej Európy má problém so šírením dezinformácií. Je ich veľa aj v moldavskom mediálnom priestore?

Áno, je to pravda. Toto robia médiá kontrolované Ruskom. Je to tak aj z toho dôvodu, že niektorí novinári dostatočne nepreverujú informácie - buď pre rýchlosť, aby boli prví, alebo preto, že sa im jednoducho nechce. Dnes je jednoduchšie šíriť neoverené správy, ako si dať prácu s overovaním faktov.

V slovenskom mediálnom priestore tiež rezonuje prokremeľská propaganda, ktorú šíria dezinformačné alebo alternatívne weby. Šíri sa v Moldavsku ruská propaganda aj v médiách hlavného prúdu? Aké komunikačné kanály využívajú dezinformátori a proruskí propagandisti?

Ruská propaganda je prítomná a rozšírená v regióne separatistov, v autonómnom regióne Gagauzia, ale aj v iných častiach krajiny. V Moldavskej republike sú tiež webové stránky, ktoré šíria dezinformácie, kde sú pseudonovinári platení len za kopírovanie a šírenie falošných správ.

Šíria sa u nás rôzne – osobne, cez Telegram, WhatsApp, prostredníctvom platených reklám a všetkých druhov webových stránok, ktoré sa snažia ľudínalákať na senzáciu a zaujímavým titulkom lákajú ľudí.

Rovnako ako Slovensko máte tiež hranicu s Ukrajinou. Slovensko sa pri téme vojny na Ukrajine polarizuje – časť podporuje Ukrajinu a časť je proti podpore Ukrajiny. Aká doktrína dominuje v Moldavsku, podporuje väčšina verejnosti Ukrajinu? 

Aj Moldavsko je polarizované v otázke vojny v Ukrajine. Hoci väčšina obyvateľov Moldavska podporuje susednú krajinu, existuje doktrína tých, ktorí nostalgicky túžia po sovietskom období, ktorá tvrdí, že Ukrajina vyprovokovala Rusko k spusteniu vojny. Väčšina Moldavčanov však zásadne odmieta akékoľvek prelievanie krvi.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok