FOTO: Heger bol na návšteve Izraela. Poklonil sa pamätníku obetí holokaustu Jad Vašem

ta3
6.3.2023 10:44

Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger vycestoval na oficiálnu návštevu Izraela. V nedeľu sa stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanyahuom. V pondelok prišiel vzdať úctu obetiam holokaustu, poklonil sa pred pamätníkom Jad Vašem.

Jad Vašem je oficiálnym izraelským pamätníkom obetí a hrdinov holokaustu. Nachádza sa v Jeruzalemskom lese, ktorý leží západne od izraelskej metropoly.

Ako uviedol Heger v statuse na sociálnej sieti, jednou s priorít, o ktorých prišiel do Izraela rokovať, je budovanie inovačných kapacít Slovenska. "Na stretnutí s izraelským predsedom vlády sme sa zhodli, že práve Izrael nám v tom vie byť veľmi dobrým a blízkym partnerom pre spoluprácu," napísal premiér.

 

Netanjahu na stretnutí zdôraznil potrebu zabrániť Iránu získať jadrové zbrane. S Hegerom sa najskôr stretli súkromne a potom absolvovali širšie stretnutie za účasti ďalších predstaviteľov oboch krajín, uvádza sa v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke izraelského ministerstva zahraničných vecí.

"Slovensko a Izrael majú vynikajúce vzťahy, ktoré sa neustále zlepšujú vo všetkých oblastiach. Dúfam, že tento rozhovor nám umožní posunúť ich ešte ďalej," uviedol Netanjahu.

Slovenský premiér dodal, že spolu hovorili aj o zmluve Ministerstva obrany SR z roku 2021 o obstaraní radarového systému z Izraela, ako aj o prehĺbení vzájomných vzťahov v oblasti cestovného ruchu. V pondelok sa Heger v rámci návštevy Izraela stretne s prezidentom Isaacom Herzogom a navštívi Weizmannov vedecký inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok