Šéf agentúry pre atómovú energiu Grossi v piatok navštívi Irán, píše agentúra Fars

TA3 ČTK
1.3.2023 13:54

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi v piatok navštívi Irán. Uviedla to v stredu polooficiálna iránska agentúra Fars.

Rafael Grossi MAAE 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Návšteva prichádza po tom, čo experti MAAE v Iráne v januári našli stopy uránu obohateného na 83,7 percenta, teda tesne pod 90 percentami, ktoré sú potrebné na výrobu jadrových zbraní. Informovali o tom v utorok médiá s odkazom na neverejnú správu. Irán tvrdí, že chce atómovú energiu využívať len na mierové účely. Veľmi vysokú úroveň obohatenia pri stopách nájdených v zariadení Fordo označil za "nezamýšľanú fluktuáciu".

V roku 2015 Irán podpísal so svetovými mocnosťami dohodu, ktorej súčasťou bolo zmiernenie protiiránskych sankcií výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu a záruky, že Irán nebude vyvíjať jadrové zbrane.

Dohoda Iránu umožňovala obohacovať urán na maximálne 3,67 percenta. Americký prezident Donald Trump ale v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpil a sankcie proti Iránu obnovil. Irán potom začal dohodu porušovať. Rokovania o obnove dohody stagnujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok