Popoluška, trest smrti či pohyb v katechéze. O čom písali svoje diplomovky špičkoví politici?

ta3/Denis Dufala
6.3.2023 00:00

Redakcia ta3 sa pozrela na vysokoškolské záverečné práce, ktoré písali vrcholoví politici. Našli sme v nich témy ako Popoluška, turizmus na Kysuciach, sovietska expanzia či aktivity v katechéze. Niektorí sa svojim diplomovým prácam venovali dôkladnejšie, iných práce získali nálepku plagiát a takmer pre ne skončili vo svojich funkciách.

Popoluška, trest smrti či pohyb v katechéze. O čom písali svoje diplomovky špičkoví politici?
TASR/Martin Palkovič-Jaroslav Novák-Pavel Neubauer

Vybrali sme predsedov politických strán a hnutí, ktorí majú podľa prieskumu agentúry Median šancu získať hlasy voličov. Pozreli sme sa, o čom písali jednotliví politici svoje záverečné práce. Viacerí mali podľa medializovaných informácií problémy s plagiátorstvom. Najväčším paradoxom boli pochybnosti o originalite práce bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Robert Fico (Smer-SD) 

Expremiér získal magisterský titul na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho diplomová práca sa zaoberala právnym poriadkom Slovenskej socialistickej republiky v kontexte všeobecného práva a teórie práva. Prácu obhájil v roku 1986 a má byť dostupná v knižnici Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Práce Roberta Fica nie sú zverejnené v Centrálnom registri záverečných a kvalifikačných prác. Habilitačnú prácu písal na tému Nutná obrana. V prácach sa venoval aj trestu smrti.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) 

Rovnako bývalý predseda Vlády SR a terajší predseda novovzniknutej strany Hlas-SD študoval na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a tiež na Technickej Univerzite v Košiciach odbor financií, bankovníctva a investovania. Jeho prácu nie je možné nájsť centrálnom registri, pretože do roku 2004 sa do systému UMB záverečné práce nenahrávali. V internej databáze sme jeho prácu tiež nenašli.

Boris Kollár (Sme rodina)

Predseda parlamentu písal bakalársku prácu v roku 2013 s názvom Problematika zhodnocovania starých vozidiel v Slovenskej republike. Diplomovú prácu dopísal v roku 2015 na tému Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc. Tituly získal na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Bol jedným z ľudí, ktorí mali odovzdať plagiát. Informovali o tom Aktuality.

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

Podpredseda Európskeho parlamentu a šéf PS písal bakalársku prácu s názvom Besarábia 1940: geopolitické aspekty sovietskej expanzie na Univerzite Karlovej v Prahe. Študoval aj na Oxfordskej univerzite a štúdium ukončil v roku 2013 prácou, v ktorej sa venoval postkomunistickej skúsenosti vo východnej Európe v rokoch 2003-2011.

Igor Matovič (OĽANO) 

Expremiér mal ukončiť svoje vzdelávanie podľa Denníka N plagiátorskou diplomovou prácou Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty. Štúdium ukončil v roku 1998 na Fakulte managementu na Univerzite Komenského v Bratislave.

Práce v centrálnom registri záverečných prác sú zverejňované od roku 2011. Niektoré univerzity majú vlastné knižnice, katalógy a repozitáre pre rôzne druhy prác, v ktorých je taktiež možné nájsť niektoré práce, avšak, tiež sú limitované rokmi. Subjekty sme zoradili od najpopulárnejších po menej populárne strany z prieskumu podpory politických strán a hnutí od agentúry Median SK.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok