Izraelskí poslanci schválili v prvom čítaní časť súdnej reformy, ktorá vyvoláva v krajine masové protesty

TA3 ČTK
21.2.2023 07:20

Pomerom 63 ku 47 hlasom izraelský parlament v noci na utorok schválil v prvom čítaní prvú časť kontroverznej súdnej reformy, ktorá vyvoláva v krajine masovej demonštrácie. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Podľa kritikov zmeny obmedzia právomoci súdnictva.

Parlament hlasoval o časti reformy týkajúcej sa vymenovania sudcov najvyššieho súdu; podľa reformy by nad vymenovaním získala kontrolu vládnej koalície pravicového premiéra Benjamina Netanjahua. Parlament tiež odsúhlasil návrh, ktorý má zamedziť najvyššiemu súdu blokovať takzvané "základné zákony" nahrádzajúce ústavu, ktorú Izrael nemá.

Ide o súčasť väčšieho balíčka zmien, ktoré v prípade schválenia oslabia najvyšší súd a dajú väčšiu moc vládnucej koalícii, píše Reuters. Na základe ďalších častí reformy by parlament napríklad mohol zvrátiť rozhodnutie najvyššieho súdu. 

Netanjahuovi spojenci z ultrapravicových a ultranáboženských strán tvrdia, že reforma je potrebná na obmedzenie aktivistických sudcov, ktorí podľa nich zasahujú do výkonnej moci. Odporcovia reformy sa obávajú, že sudcovia budú vymenovaní na základe lojality k vláde či premiérovi, a upozorňujú, že Netanjahu, ktorý čelí obvineniu z korupcie, je v tomto prípade v strete záujmov.

Poslanci o prvej časti reformy hlasovali po búrlivej, sedemhodinovej diskusii, ktorá sa pretiahla cez polnoc miestneho času. Opoziční zákonodarcovia pri rokovaní skandovali "hanba", halili sa do izraelskej vlajky a niektorí boli aj zo sály vyvedení.

Pred budovou Knessetu sa zišli desiatky tisíc ľudí na ďalšej z radu masových demonštrácií, ktoré sa v posledných týždňoch konajú v izraelských mestách na znamenie odporu proti zmenám v súdnictve. Schvaľovací proces podľa predpokladov potrvá mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok