ANKETA: Za účasť vo voľbách 500 eur. Čo si myslia Slováci o Matovičovom návrhu?

ta3/Milan Špak
17.2.2023 00:00

Igor Matovič po návrate do poslaneckých lavíc nelení a v posledných dňoch predstavil dva návrhy, ktoré rozprúdili diskusiu. Jedným z nich je odmena v hodnote 500 eur za účasť v najbližších parlamentných voľbách. Ak by sa volieb zúčastnili 3 milióny voličov, toto opatrenie by štát stálo zhruba 1,5 miliardy eur. Čo si o návrhu expremiéra a šéfa OĽANO myslia Slováci?

ANKETA: Za účasť vo voľbách 500 eur. Čo si myslia Slováci o Matovičovom návrhu?
TASR - Jaroslav Novák

V uliciach sme sa ľudí pýtali:

  • či chodia voliť (všetci odpovedali áno),
  • aký majú názor na návrh Igora Matoviča,
  • či by ich v prípade, že by boli nevoličmi, 500-eurová odmena motivovala k účasti,
  • či by mala byť účasť na voľbách na Slovensku povinná.

Táňa, 51 rokov 

Nesúhlasím s tou odmenou. Je to veľká hlúposť a priestor na korumpovanie hlasov a úžeru. Peniaze treba využívať v iných sférach - v zdravotníctve, školstve, sociálnej oblasti. Mňa by to motivovalo ísť voliť jedine vtedy, ak by som bola vo veľmi zlej finančnej situácii. Ísť voliť niektorú stranu je u mňa otázkou presvedčenia a nie peňazí.

Za predchádzajúceho režimu boli voľby povinné, ale nebolo veľmi na výber. Dnes by som bola za opätovné zavedenie povinnosti voliť, aby za výber, kto o nás bude rozhodovať nasledujúce štyri roky, boli zodpovední všetci voliči. Ak sa nezúčastním volieb, nemám právo sa rozčuľovať nad hlúposťou alebo neschopnosťou vlády.

Dominik, 22 rokov 

Tých 500 eur je zaujímavý obnos peňazí, ktorý by prilákal veľa ľudí k voľbám, avšak je to ekonomický nezmysel. Mňa by to motivovalo prísť, keby som bol nebol obvyklým voličom, pretože sú to peniaze, ktoré vedia pomôcť človeku z akejkoľvek vrstvy. Je to dosť za to, aby som hodil do volebnej urny prázdny papier. Účasť v akýchkoľvek voľbách by určite nemala byť povinná. Voliť je právo, ktoré môže každý využívať dobrovoľne, nie príkazom.

Alexandra, 33 rokov

Jasné, že to je zlý nápad. Peniaze zo štátnej kasy, teda z našich daní, by sa mali využívať iným spôsobom, nie takto v podobe príspevku. Voľby nie sú určené na to, aby sme dostávali nejakú odmenu. Tá "odmena" by potom malo byť to, ako žijeme. Aj keď to, čo máme dnes, sa ťažko dá nazvať odmenou. Dúfam, že to neprejde a neskončí sa to tak, že volič dostane 500 eur za to, že si splní občiansku povinnosť.

Nie som si istá, či by ma tie peniaze motivovali ísť voliť. Neviem si predstaviť, že by som nešla voliť v prípade, že by som mohla, takže ťažko povedať. 500 eur je pre niektorých ľudí dosť veľa peňazí a asi by ich to dohnalo k voľbám. U mňa by to tak nebolo. Veľa vecí by sa možno zmenilo, ak by bola účasť na voľbách povinná. Otázkou je, koho by volili napríklad menšiny.

Lucia, 25 rokov

Je to blbosť. Podľa mňa je to kupovanie hlasov. Takýto príspevok by ma motivoval, no pri najbližších voľbách by som hodila do urny prázdnu obálku. Myslím si, že účasť by nemala byť povinná, pretože voľby by mali byť v demokracii dobrovoľné, nie povinné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok