Do útočných brigád na oslobodenie Donbasu a Krymu sa prihlásilo viac ako 15-tisíc dobrovoľníkov

ta3 čtk
12.2.2023 21:50

Do ôsmich brigád takzvanej útočnej gardy na oslobodenie Donbasu a Krymu, ktorú vytvára ukrajinské ministerstvo vnútra, sa už prihlásilo viac ako 15.000 dobrovoľníkov. V televízii to oznámila hovorkyňa ministerstva Marjana Revaová.

Do útočných brigád na oslobodenie Donbasu a Krymu sa prihlásilo viac ako 15-tisíc dobrovoľníkov
TASR/AP

„Za viac ako týždeň aktívnej kampane sme zaznamenali medzi ľuďmi veľký záujem. Celkovo sme dostali viac ako 27.000 žiadostí a otázok. Ak hovoríme konkrétne o prihláškach dobrovoľníkov, ktorí chcú vstúpiť do našich brigád, k dnešnému dňu ich už je viac ako 15.000. Ľudia sa u našich konzultantov vypytujú na podmienky, aké ich čakajú, a potom sa aktívne hlásia," povedala hovorkyňa podľa denníka Ukrajinska pravda.

Z uvedeného množstva dobrovoľníkov viac ako 8000 podstúpilo lekársku prehliadku, a tak sa dostali do ďalšej etapy na ceste k vstupu do jednej z ôsmich brigád. Ich vytváranie má podľa hovorkyne pokračovať do 1. apríla. Vzhľadom na veľký záujem možno ale predpokladať, že bude nasledovať vytváranie ďalších útočných brigád. Do nich budú pozvaní aj tí, ktorí teraz neprejdú sitom výberu.

O vytváraní útočnej gardy informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra na začiatku februára. Dobrovoľníkom sľubuje, že budú oslobodzovať Luhansk, Doneck a Krym od ruských okupantov. Uvedené mestá na východe Ukrajiny a polostrov Krym Rusi ovládajú od jari 2014.

"Ukrajina sa chystá na útok siahajúci až na Krym ak Čiernemu moru, aby vyhnala okupantov zo svojho územia. Ministerstvo vnútra začína vytvárať útočné brigády Národnej gardy. Ide o brigády dobrovoľníkov, motivovaných vlastencov, ktorí sa budú podieľať na oslobodení Luhansku, Donecku a Kyrmu," citoval denník z vyjadrenia polície.

Policajný náčelník Ihor Klymenko, ktorý teraz zastáva aj funkciu ministra vnútra, medzi novo vytváranými jednotkami takzvanej útočnej gardy spomenul aj Azov. Ten bol ako pluk prakticky zničený pri obrane Mariupolu a tamojších oceliarní, ale aj brigády, ktoré nesú názvy ako Burevij, Červona Kalyna, Kara-Dah, Rubiž a Spartan. Pohraničníci chystajú brigádu Oceľová hranica a polícia brigádu Ljuť, čo by sa dalo preložiť ako Zúrivá brigáda.

"Žiadna služba v tyle. Len vysoko kvalitný výcvik, ustavičný tréning a nasadenie do operácií v prvej línii," sľúbil Klymenko. Základy brigád tvoria vojaci a policajti s bojovými skúsenosťami. Do plných stavov majú tieto jednotky doplniť výlučne dobrovoľníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok