Dzurinda: Bol by som radšej ak by Iveta Radičová kandidovala

SITA
26.10.2011 11:09

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda nemá pocit, že by Iveta Radičová oznámením o nekandidovaní do parlamentu odchádzala do neznáma a že by sa vytrácala.

Dzurinda: Bol by som radšej ak by Iveta Radičová kandidovala

„Zostáva predsedníčkou vlády za SDKÚ-DS až do 10. marca 2012. Ak toto obdobie zvládneme so cťou, ak dodržíme na tento rok stanovený rozpočtový deficit, ak urobíme potrebné opatrenia, ktoré je potrebné urobiť, nepochybne to bude pozitívny vklad,“ povedal Dzurinda v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa Dzurindu sa Radičová bude plne venovať vládnutiu. To obdobie nie je a nebude podľa neho jednoduché. „Je to aj o tom, či budeme schopní schváliť zákon o rozpočtovej zodpovednosti, samotný rozpočet, niektoré ďalšie zákony, ktoré sú dôležité pre to, aby sa Slovensko uberalo správnou cestou. Ak bude toto obdobie využité, ak ho Iveta Radičová s našou pomocou a podporou zvládne, domnievam sa, že to budú plus body pre našu stranu,“ zdôraznil.

Keď sa Dzurinda s premiérkou rozprával, povedal jej, že by bol omnoho radšej, keby kandidovala, ale rovnako mu bolo jasné, po dvoch – troch otázkach, že sa definitívne rozhodla. „To, či a akým spôsobom sa konkrétne zapojí do predvolebnej kampane, to nám povie, keď sama uzná za vhodné,“ povedal.

SDKÚ-DS v roku 2006 získala bez Ivety Radičovej vo voľbách približne toľko ako s ňou o štyri roky neskôr. Podľa Dzurindu je však dnes situácia iná. „Čas plynie. Problémy sú iného charakteru. Myslím si, že naša politická strana je, ak nie silnejšia, tak rovnako silná, ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách,“ vyhlásil.

SDKÚ-DS má jedenásť rokov a za tie roky sa podľa Dzurindu stala politickou stranou s možno aj najsilnejším odborným zázemím. „To ´možno aj´ som povedal preto, lebo chcem byť čo najzdvorilejší. Vyrástli mnohí odborníci. Niektorí mladí politici si už vyskúšali ministerské ostrohy - Martin Fedor. Niektorí vehementne využili priestor, do ktorého vstúpili – Lucia Žitňanská. To všetko hovorí o tom, že sme politickou stranou, ktorá má čo ponúknuť, ktorá môže nadviazať na obdobie, ktoré bolo nesmierne ťažké a ktoré sme zvládli,“ vyhlásil.

SDKÚ-DS je podľa neho skúsenejšia, ale vôľa a odvaha nie je menšia ako v tom období. „Takže pôjdeme v ústrety parlamentným voľbám s pokorou a s obrovským odhodlaním ponúkať ľuďom konkrétne riešenia. Budeme ich presviedčať, že práve tento typ politiky, ktorý vychádza z konkrétne zažitých skúseností, nielen z knižiek, politiky, ktorá ukázala, že sa nebojí niesť zodpovednosť a politiky, ktorá sa opiera o silné odborné zázemie, je dnes na Slovensku žiadaná,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok