Vojna na korupčnom fronte. Slovensko bojuje s 363, Ukrajina a Rusko sa zmietajú na úplatkárskom chvoste

ta3/Denis Dufala
13.2.2023 00:00

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie, ktorý zostavila Transparency International, posunulo od vlády Petra Pellegriniho o 11 miest vpred. Môžu za to rozviazané ruky vyšetrovateľov a zatýkanie vysokopostavených ľudí. Kde sa v rebríčku vnímania korupcie nachádza susedná vojnou zmietaná Ukrajina a Putinovo Rusko?

Vojna na korupčnom fronte. Slovensko bojuje s 363, Ukrajina a Rusko sa zmietajú na úplatkárskom chvoste
TASR - Pavol Zachar - AP - Martin Dušička

Ukrajina si od nástupu Volodymyra Zelenského v boji proti korupcii podľa Transparency International polepšuje. Od roku 2019, kedy bolo skóre Ukrajiny v indexe na úrovni 30 bodov, je podľa posledného merania náš východný sused s celkovým skóre 33 bodov. Je to však stále nízko, keďže je Ukrajina podľa rebríčka na 116. mieste zo 180 krajín sveta. Tento ročník prieskumu ukázal, že Ukrajina sa v rebríčku posunula vyššie a nad ňou sú Filipíny, horšie od nich je na tom Zambia.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v nedeľu 6. februára oznámil, že pre korupčné škandály v súčasnosti prebieha audit kontraktov na armádne obstarávanie. Predmetom korupcie mali byť okrem iných aj až trojnásobne nadhodnotené potraviny. Reznikov jednohlasne odmieta, že by mal byť v blízkej dobe odvolaný z ministerského kresla.

"Ukrajine sa v posledných rokoch darilo pomaly napredovať na aktuálnu 116. priečku. Pretrvávajúca vojna však bude s veľkou pravdepodobnosťou obe krajiny (pozn. red. Rusko a Ukrajinu) vyčerpávať a ďalej oslabovať funkčnosť inštitúcií aj v boji s korupciou," konštatuje Michal Piško.

Únia korupciu registruje

Podľa európskeho auditu Ukrajina roky trpí veľkou korupciou. Únia podporila viacero reforiem na posilnenie právneho štátu a na boj proti korupcii na Ukrajine. Najrozšírenejšie má byť zneužívanie právomocí na najvyšších miestach, z ktorých ťaží niekoľko osôb a to má za následok vážne škody spoločnosti. "Základnou príčinou takejto korupcie sú oligarchovia a iné záujmové skupiny. Veľká korupcia a ovládnutie štátu bránia hospodárskej súťaži a rastu a poškodzujú demokratický proces," vysvetlil Európsky dvor audítorov.

Aj keď sa Slovensko zlepšilo podľa hodnotiacich kritérií len o jeden bod, celkovo v rebríčku postúpilo o sedem miest vyššie (pozn. red. z minuloročného 56. miesta na súčasnú 49. priečku). Je potrebné však poznamenať, že z roku 2020 na 2021 sa Slovensko zlepšilo o tri body, zatiaľ čo z roku 2021 na 2022 to bolo len o jeden bod, no posunuli sme sa o viacero miest. Dôvodom, prečo Slovensko predbehlo sedem krajín je, že štáty nad tým naším stagnovali, alebo si v korupcii pohoršili. 

Z krajín V4 si polepšilo Česko o dva body, Slovensko o jeden a naopak Poľsko a Maďarsko si o jeden bod vo vnímaní korupcie pohoršilo. Najhoršie umiestnenie má z krajín V4 Maďarsko (77. miesto) a na opačnom konci je Česko (41. miesto).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok