Pakistanská polícia zatkla v súvislosti s útokom na mešitu bližšie nespresnený počet osôb

ta3 čtk
1.2.2023 10:48

V súvislosti s pondelňajším atentátom na mešitu v pakistanskom meste Péšávar, ktorý si vyžiadal vyše 100 mŕtvych, bol zatknutý bližšie nespresnený počet osôb. Podľa agentúry Reuters v stredu o "významných zatknutiach" informoval predstaviteľ péšavárskej polície Muhammad Idžáz Chán. Práve členovia policajných síl predstavujú väčšinu obetí útoku.

Pakistanská polícia zatkla v súvislosti s útokom na mešitu bližšie nespresnený počet osôb
TASR/AP

Chán uviedol, že pokračuje vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako sa mohol samovražedný atentátnik dostať do prísne stráženého areálu s mešitou, ktorý slúži aj ako ústredie polície a protiteroristických jednotiek. Nevylúčil pritom, že sa atentátnikovi mohlo dostať pomôcť zvnútra.

V okamihu, keď útočník odpálil samovražednú vestu, sa v mešite modlilo takmer 400 veriacich. Zranenie utrpelo podľa rôznych zdrojov 150 až 255 ľudí. Podľa Chána bol útok spáchaný ako odveta za policajné operácie namierené proti ozbrojeným islamistickým skupinám.

Péšávar je hlavné mesto severozápadnej provincie Chajbar Pachtunchvá, ktorá susedí s Afganistanom a bola dejiskom častých ozbrojených útokov a stretov. K útoku sa pôvodne prihlásil jeden z veliteľov pakistanskej odnože Talibanu (TTP), organizácia však neskôr poprela, že by útok podnikla. Pakistanský Taliban opakovane zdôrazňuje, že neútočí na mešity, školy či trhovisko. Mnohí ale o pravdivosti týchto výrokov pochybujú, píše spravodajský server BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok