Kremeľ uviedol, že západné tanky priebeh konfliktu na Ukrajine nijak nezmenia

20.1.2023 11:08

Západné dodávky tankov pre Kyjev nijako nezmení priebeh konfliktu na Ukrajine, povedal v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS ale zároveň varoval, že budú mať negatívny vplyv na Ukrajinu aj Ukrajincov.

Kremeľ uviedol, že západné tanky priebeh konfliktu na Ukrajine nijak nezmenia
TASR/AP

"Následky budú negatívne, jednoznačne," odpovedal na otázku novinárov Peskov. "Opakovane hovoríme, že podobné dodávky nič zásadne nezmenia, len prirobia problémy Ukrajine a ukrajinskému ľudu," dodal hovorca. "Odborníci sú si problémov, ktoré sprevádzajú tieto dodávky, dobre vedomí. Všetky tie tanky potrebujú údržbu, opravy a tak ďalej," povedal Peskov, podľa ktorého Rusku západné zbrane nijako nepriťaží. Dá sa však podľa neho všimnúť, že sa do konfliktu stále viac zapája NATO.

Boli to okrem iného práve dodávky zbraní od západných spojencov, ktoré vlani v auguste pomohli Ukrajine spustiť na niekoľkých frontoch protiofenzívu a dobyť časť späť časť Ruskom okupovaného územia. Úspechy Ukrajinci od leta mali na severozápade v Charkovskej oblasti a na juhu, kde sa ruské jednotky stiahli z mesta Cherson a jeho okolia na pravom brehu rieky Dneper.

Na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa v piatok stretli zástupcovia niekoľkých desiatok západných krajín vo formáte takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. Očakáva sa, že jednou z tém bude aj možnosť poskytnúť nemecké tanky Leopard ukrajinskej armáde. K ďalším rýchlym dodávkam zbraní vrátane západných tankov v piatok účastníkov rokovaní v Ramsteine vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Peskov v piatok tiež uviedol, že vzťahy Moskvy s USA, ktoré podporujú Ukrajinu a proti Rusku podobne ako ďalšie štáty sveta od začiatku invázie zaviedli množstvo sankcií, sú na historicky najhoršej úrovni. V dohľadnej dobe podľa hovorcu neexistuje nádej na ich zlepšenie. "Posledné dva roky sú pre naše bilaterálne vzťahy veľmi zlé, napriek počiatočným nádejam spojeným so Ženevou. Teraz sú pravdepodobne na svojom historicky najnižšom bode," uviedol Peskov.

Prezidentského úradu sa pred dvoma rokmi v Spojených štátoch ujal Joe Biden. So svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom sa stretol v Ženeve v júni 2021, odvtedy spolu niekoľkokrát hovorili telefonicky. Podľa Peskova sa teraz o žiadnej osobnej schôdzke nejedná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok