Ukrajina odrazila ruské útoky, tvrdí Kyjev. V hre je nasadenie nových tankov T-14 Armata

ta3 ČTK
19.1.2023 08:26

Ukrajinská armáda odrazila útoky ruských síl pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti a pri ďalších viac ako desiatich obciach v Doneckej oblasti. Rusi tiež podnikli 25 leteckých útokov a viac ako 85 útokov zo salvových raketometov, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku.

Ukrajina odrazila ruské útoky, tvrdí Kyjev. V hre je nasadenie nových tankov T-14 Armata
TASR/AP

Hrozba leteckých a raketových útokov na civilné ciele zostáva aj naďalej vysoká po celej Ukrajine, dodal štáb. Tvrdenie strán vojnového konfliktu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

"Nepriateľská delostrelecká paľba zasiahla oblasť 22 osád v smere na Bachmut. Sú medzi nimi Bilohorivka, Veselo, Majorsk, Krasna Hora, Bachmut, Kliščijivka či Družba," informoval generálny štáb. "Aj v smere na Cherson okupanti neprestávajú terorizovať civilné obyvateľstvo. Oblasť viac ako 20 osád bola ostreľovaná raketometmi a delostreleckou paľbou," dodal. 

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade uvádza, že Rusko pravdepodobne zvažuje nasadiť na Ukrajinu menšie množstvo svojich nových tankov T-14 Armata. Zatiaľ sa vyskytovali len na prehliadkach, výstavách a veľtrhoch. Na konci decembra sa však objavili zábery týchto tankov vo výcvikovom priestore na juhu Ruska.

"Rozmiestnenie tankov T-14 bude pre Rusko pravdepodobne vysoko rizikové rozhodnutie. Tank bol vyvíjaný 11 rokov, program sa stretával s oneskoreniami a objavili sa aj správy o výrobných problémoch. Ďalšou výzvou pre Rusko je upraviť svoj logistický reťazec tak, aby zvládol aj T- 14, pretože sú oveľa väčšie a ťažšie ako iné ruské tanky,“ dodalo britské ministerstvo obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok