Povedať ľuďom neplaťte faktúry je cesta do pekla, myslí si Klus. Gyimesi hovorí, že budú stornované

ta3/Soňa Búranová, PB
12.1.2023 20:39

Viac ako polovica Slovákov len ťažko vyžije zo svojho príjmu, vyplýva z prieskumu Eurobarometru. Vláda na to našla originálne riešenie. Radí ľuďom, aby neplatili faktúry. Odvolaný predseda vlády sľubuje aj ďalšie riešenia. Je však zrejme zaneprázdnený zbieraním 76 podpisov pre svoju novú vládu. Ako ďalej? V Téme dňa diskutovali György Gyimesi a Martin Klus.

Ako ďalej?

Gyimesi hovorí, že je pravda, že Heger a Matovič sa rozprávajú, kam smeruje OĽANO. Matovič si myslí, že OĽANO by malo ísť viac sociálno-konzervatívnym smerom, Heger tvrdí, že hnutie by malo byť viac stredovou stranou. "Vláda Eduarda Hegera bola odvolaná vôľou ľudu, je úplne jedno, čo za tým bolo. Myslím si, že voliči aj politici by si zaslúžili určitú stabilitu. Stabilným bodom by mali byť predčasné voľby. Trochu by to zastabilizovalo situáciu a strany by sa pripravili na volebnú kampaň," reaguje Gyimesi.

Klus už Hegerovi podpísal hárok s novou 76-tkou, predčasné voľby pre neho nie sú riešením. "Táto vláda, nech už si o nej môžeme myslieť čokoľvek, má podľa môjho názoru právo dotiahnuť to dokonca a potom by jej malo byť vystavené vysvedčenie. Ústava takýto scenár nepredpokladá. To posledné, čo Slovensko v tejto chvíli potrebuje, je prejsť do ďalšej formy politického chaosu," myslí si Klus. 

Heger sa snaží, aby nazbieral podpisy, ktoré by mohli vytvoriť novú 76-tku, no zatiaľ nemá nič isté, keďže stále chýba dosť hlasov. Klus avizoval, že so SaS budú budúci týždeň prebiehať rokovania. Dúfa, že jej členovia sa rozhodnú správne. "Myslím si, že nie je v tejto chvíli správne všetko dávať nabok, treba sa venovať aj akútnym problémom Slovákov, no na to treba stabilnú situáciu a pokoj," doplnil Klus.

Gyimesi hovorí, že plne súhlasí s Matovičom, ktorý kritizuje dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana, že na tri týždne odišiel na exotickú dovolenku a nerieši energetickú krízu. "Takýto minister vo vláde sedieť nemôže. Je úplne jedno, či je to kamarát pani prezidentky alebo nie," hovorí. 

Zároveň hovorí, že kreovanie 76-tky nezávisí len na Matovičovi. Nepáči sa mu však, že o novej vláde rokujú strany, ktoré tvorili tú predošlú. Sme rodina chce poskytnúť počet poslancov, aby bola nová 76-tka, no vládla by len do termínu predčasných volieb. Gyimesi aj Klus s tým súhlasia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok