Pápež kritizoval iránsky režim za tresty smrti pre protivládnych demonštrantov

ta3 čtk
9.1.2023 13:44

Pápež František odsúdil tresty smrti, ktoré iránsky režim v posledných týždňoch vyniesol nad protivládnymi demonštrantami. Pri tradičnom stretnutí s veľvyslancami pri Vatikáne dnes tiež znovu odsúdil vojnu na Ukrajine. Podľa agentúry AP je pápežova kritika iránskeho režimu za tresty smrti prvým verejným komentárom k protivládnym protestom, ktoré v Iráne vypukli v polovici septembra kvôli smrti mladej ženy po zatknutí mravnostnou políciou.

Pápež sa pomodlil za to, aby si protivníci na Ukrajine podali ruky skúsili si odpustiť
TASR/AP

Pápež hovoril dnes o právach žien, ktoré sú v mnohých krajinách stále diskriminované. "Napriek záväzkom, ktoré prijali všetky štáty, že budú rešpektovať ľudské práva a základné slobody každého človeka, sú ženy aj dnes v mnohých krajinách považované za občianky druhej kategórie," povedal pápež.

Hlava katolíckej cirkvi spojila kritiku trestu smrti s právom na život aj kritikou potratov. "Mier znamená najmä brániť život, ohrozený dnes nielen konfliktami, hladom a chorobami, ale príliš často dokonca materským lonom a údajným právom na potrat," povedal pápež.

"Právo na život je ohrozené aj tam, kde sa aj naďalej uplatňuje trest smrti, ako sa to deje v poslednej dobe v Iráne po demonštráciách, ktoré volajú po väčšom rešpekte k dôstojnosti žien," dodal pápež. "Trest smrti nemožno použiť pre údajnú štátnu spravodlivosť, pretože nie je odstrašujúcim prostriedkom, ani neponúka spravodlivosť obetiam, ale len podnecuje túžbu po pomste," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František znovu odsúdil aj vojny, vrátane tej na Ukrajine, a označil ich za zločiny "proti Bohu a ľudskosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok