V Nemecku zatkli muža, ktorý podľa prokuratúry plánoval útok kyanidom a ricínom

ta3 čtk
8.1.2023 13:00

Nemecká protiteroristická polícia zatkla v noci na nedeľu v Porúrí muža, ktorý podľa prokuratúry plánoval islamistický útok za použitia silných jedov. Polícia prehľadala bydlisko zatknutého 32-ročného Iránca v meste Castrop-Rauxel, informovala o tom agentúra DPA. Podľa generálneho štátneho zastupiteľstva sa ale v byte žiadne jedovaté látky nenašli.

Nemecké policajné odbory volajú kvôli migrantom po hraničných kontrolách
Sebastian Gollnow/dpa via AP

Hlavným podozrivým je 32-ročný muž, polícia však zadržala aj jeho 25-ročného brata. Podľa DPA obaja muži zdržiavajú v Nemecku od roku 2015. Zatiaľ nie je jasné, v akej fáze prípravy útoku boli ani čo malo byť jeho cieľom. DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedla, že muž nekonal z poverenia Iránu a jednalo sa skôr o sunnitského extrémistu. Podľa časopisu Der Spiegel je Iránec prívržencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). V prípade dokázania viny mu hrozí podľa Reuters šesť až desať rokov väzenia.

"Obvinený je podozrivý, že pripravoval závažný násilný čin proti bezpečnosti štátu. Prehliadky slúžia na nájdenie príslušných jedovatých látok a ďalšieho dôkazného materiálu," uviedli vyšetrovatelia k nočnej razii. Podľa nich si muž pre plánovaný útok zaobstaral kyanid a ricín. Hovorca generálneho prokuratúry, ktoré sa v Nemecku zaoberá najzávažnejšou trestnou činnosťou, ale okolo poludnia vyhlásil, že sa pri prehliadke mužovho bytu žiadne jedovaté látky nenašli. Podľa agentúry DPA nie je zatiaľ jasné, či sa mu nepodarilo jedy získať, alebo ich skladoval inde ako vo svojom byte.

Ricin je podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) považovaný za biologickú zbraň. Kyanid je tiež vysoko toxický, aj malé množstvo je pre človeka smrteľné.

Veľké množstvo policajtov, ale aj hasiči a záchranári, z ktorých mnoho malo na sebe ochranné obleky, zasahovalo v noci na nedeľu v byte podozrivého v meste Castrop-Rauxel v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Policajti uzavreli okolie a z domu vyniesli modré sudy na dekontaminačné miesto zriadené hasičským zborom, opísal reportér agentúry DPA.

Podľa denníka Bild spolková polícia začala prípad vyšetrovať na základe tipu od "spriatelenej tajnej služby". Časopis Der Spiegel uviedol, že Nemecko dostalo tip od amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorému sa podarilo nabúrať do jednej z chatovacích skupín extrémistov na komunikačnej sieti Telegram.

Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul uviedol, že úrady mali k dispozícii "indíciu, ktorú bolo treba brať vážne" a ktorá políciu prinútila k nočnému zásahu. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že Nemecko je ďalej možným cieľom islamistického teroru, a preto sa treba mať na pozore. Od roku 2000 podľa nej úrady zmarili 21 islamistických atentátov.

Podľa minuloročnej správy Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), ako sa v Nemecku nazýva civilná kontrarozviedka, bolo v krajine zhruba 28.290 islamských radikálov. To je o zhruba 400 menej ako v roku 2020. Odborník na terorizmus Peter Neumann v nedeľu však agentúre DPA povedal, že nočný zásah polície v Porúrí je dôkazom, že radikálny islamizmus je pre Nemecko naďalej hrozbou. "Táto hrozba je menšia ako pred šiestimi alebo siedmimi rokmi, ale naďalej existuje. Na to nesmieme zabúdať," uviedol.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula kauzu z roku 2018, kedy polícia zatkla v Kolíne nad Rýnom Tunisana a jeho nemeckú manželku kvôli podozreniu z výroby biologických zbraní. V ich byte našla aj ricín. Na stopu im prišla vďaka informácii, že si muž na internete objednal podozrivé chemikálie a veľké množstvo semien rastliny, z ktorej sa dá ricín získať. V roku 2020 boli obaja odsúdení na tresty odňatia slobody, Tunisan dostal desať rokov, jeho žena osem rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok