Ruská vojna proti Ukrajine priniesla aj neočakávané obete. O koľko prišli ukrajinskí oligarchovia?

ta3/dp
8.1.2023 00:00

Portál POLITICO sa pozrel na to, ako ruská vojna zmenila finančnú a politickú situáciu piatich veľkých ukrajinských oligarchov.

Ruská vojna proti Ukrajine priniesla aj neočakávané obete. O koľko prišli ukrajinskí oligarchovia?
TASR/Jakub Kotian

Viktor Pinčuk

Od začiatku ruskej invázie Viktor Pinčuk aktívne nabádal západné štáty, aby posilnili svoju vojenskú podporu. Podľa jeho charitatívnej nadácie minul oligarcha do konca septembra viac ako 42 miliónov eur na podporu ukrajinskej armády a civilistov. V prvých týždňoch vojny, keď sa ruské jednotky blížili ku Kyjevu, boli zdravotníci umiestnení v Pinčukovom luxusnom sídle na predmestí ukrajinského hlavného mesta.

Obchodné impérium oligarchu – postavené okolo výrobcu rúr a železničných kolies Interpipe – utrpelo menej ako podniky iných oligarchov.

"Finančná situácia holdingu sa zhoršila, ale nedá sa povedať, že by to bola katastrofa," povedal Alexander Paraschiy, vedúci výskumu ukrajinskej poradenskej spoločnosti Concorde Capital. "Boli viac ovplyvnení ani nie tak nepriateľstvom, ako skôr nárastom cien energií a problémami s logistikou," vysvetlil, keď vojna znížila schopnosť Interpipe vyvážať po mori.

Jeho majetok klesol z 2,4 miliardy na vyše 1,8 miliardy eur, uvádza Forbes.

Petro Porošenko

Porošenko pred vojnou bojoval o svoj politický život, čelil obvineniam z velezrady a napomáhania terorizmu. Podľa štátnych prokurátorov Porošenko údajne uprednostňoval dodávky uhlia z oblastí Donbasu kontrolovaných povstalcami namiesto uhlia vyrábaného v Juhoafrickej republike.

Napriek jeho protestom o nevine boli niektoré jeho aktíva a majetok zabavené kyjevským súdom. Po invázii však televízne stanice ovládané Porošenkom zmiernili kritiku Zelenského.

"V prvý deň ruskej agresie, 24. februára, som prišiel za Zelenským a povedal som: ‚Už nie som vodcom opozície. Vy aj ja sme vojaci. Do nášho víťazstva nebudem nikoho kritizovať," povedal v rozhovore pre VOA. Porošenko, ktorý v čase, keď bol prezidentom, uprednostňoval nacionalistickú politiku, si tiež obliekol vojenský odev a organizoval skupiny dobrovoľníkov na pomoc vo vojne – hoci ho Zelenského úrad obvinil zo zbytočného PR.

Porošenkove spoločnosti vynaložili viac ako 43 miliónov eur na podporu ozbrojených síl, uviedol jeho hovorca. Dodal obrnené vozidlá zakúpené v Taliansku a Británii, pickupy s pohonom všetkých štyroch kolies, nepriestrelné vesty, prilby, palivo a ďalšie. Forbes tvrdí, že jeho majetok klesol z 1,5 miliardy eur na 650 miliónov eur. Porošenkova mediálna kancelária odmietla komentovať stratu jeho podnikov a osobného bohatstva spôsobenú vojnou.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok