Vďaka teplu na Ukrajine klesla spotreba elektriny, uviedli energetici

ta3 čtk
3.1.2023 21:05

Vďaka teplému počasiu na Ukrajine klesla spotreba elektriny a elektrárne vyrábajú dostatok energie, aby pokryli spotrebu, oznámila dnes ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho. Navyše sa podľa nej vďaka jasnému počasiu počas dňa zvýšila výroba elektriny v solárnych zdrojoch.

ONLINE: Na Ukrajine padlo viac ruských vojakov než vo vojnách v Čečensku. Výmena zajatcov je dôležitým krokom na ukončenie konfliktu, tvrdí Erdogan
TASR/AP

Dopoludnia tak podľa Ukrenerho nie je potrebné obmedzovať dodávky elektrickej energie. Nárast spotreby však očakáva spoločnosť opäť k večeru, preto v tejto dobe budú plánované odstávky v dodávkach energie, aby sa zaistila rovnováha v energetickej sústave.

Situácia sa podľa ruskojazyčného webu stanice BBC zmení s návratom mrazov a krajina sa bude musieť uchýliť k rozsiahlym a pravidelným výpadkom prúdu.

Energetická kríza na Ukrajine súvisí s ruskými vzdušnými útokmi na energetickú infraštruktúru. Dôsledkom sú - napriek neustálej práci opravárskych čiat - rozsiahle výpadky v dodávkach elektrickej energie, tepla a vody. A to všetko v zimnom období.

Ukrajinské médiá v posledných niekoľkých dňoch informovali o nezvyčajne teplom počasí, napríklad podľa agentúry Unian meteorológovia v Kyjeve v posledných dňoch namerali rekordné teploty. Maximálna teplota druhý januárový deň v metropole vystúpila na 13,2 stupňa Celzia. Od štvrtka meteorológovia očakávajú ochladenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok