Ruský vpád na Ukrajinu znamená podľa Scholza prelom, ukázal aj súdržnosť Západu

ta3 čtk
31.12.2022 19:07

Ruská útočná vojna proti Ukrajine znamená dejinný prelom, ktorý so sebou priniesol ťažkú skúšku a pre mnoho ľudí znamená nové starosti, povedal v novoročnom prejave nemecký kancelár Olaf Scholz. Avšak tento rok podľa neho ukázal, že Európska únia a Severoatlantická aliancia sú na rozdiel od iných kríz z minulosti jednotné.

Ruský vpád na Ukrajinu znamená podľa Scholza prelom, ukázal aj súdržnosť Západu
TASR/AP

Scholz pripustil, že končí "ťažký rok". "V žiadnom ohliadnutím za ním nechýbajú zábery z 24. februára, kedy za úsvitu prvé ruské rakety zasiahli Kyjev, Charkov, Odesu a ďalšie ukrajinské mestá," povedal nemecký kancelár. "Súcitíme s Ukrajinkami a Ukrajincami, ktorí ani v dni, ako je tento, nemajú pokoj od ruských bômb a rakiet," odkázal tento sociálnodemokratický politik.

Uviedol, že dopady vojny pocítili aj Nemci v každodennom živote kvôli rastúcim cenám potravín, energií alebo pohonných hmôt. Podotkol ale, že tento rok nie je len v znamení vojny, utrpenia a starostí. Pripomenul, že ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa nepodarilo Ukrajinu dobyť, ako plánoval, a že Ukrajinci aj s nemeckou podporou bránia statočne svoju vlasť. Sľúbil, že jeho vláda bude Ukrajine pomáhať aj naďalej.

Rok 2022 je pre neho aj rokom súdržnosti a nádeje. Pripomenul, že vojna na Ukrajine Európsku úniu a NATO nerozdelila, ale aj to, ako mnoho ľudí v Nemecku preukázalo chuť pomôcť a súcit voči ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Poďakoval tiež 29 miliónom dobrovoľníkov pôsobiacich v Nemecku aj policajtom, vojakom, zdravotníkom a záchranárom starajúcim sa o bezpečnosť Nemcov.

Vyzval ich, aby do roku 2023 vstúpili s nádejou a odhodlaním, pretože Nemecko je podľa neho silnou krajinou, ktorá nenechá nikoho na holičkách. "Je jedno, či žije v meste alebo na vidieku, či je starý alebo mladý, dobre situovaný alebo menej zámožný, alebo či sa narodil tu alebo sem prišiel iba neskôr," povedal Scholz. Pripomenul v tejto súvislosti niekoľko balíkov, ktoré jeho vláda prijala, aby pomohla ľuďom aj podnikom vyrovnať sa s rastúcimi nákladmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok