Putin podpísal nový zákon. Za znesvätenie stuhy sv. Juraja hrozí pokuta alebo väzenie

TA3 TASR
29.12.2022 18:36

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal zákon o trestnej zodpovednosti za znesvätenie stuhy sv. Juraja, ktorá bola aj zákonom uznaná za jeden zo symbolov vojenskej slávy. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá spresnila, že príslušný dokument je zverejnený na oficiálnom webe s právnymi aktmi.

Spoveď ruských väzňov. Aké pravidlá pre nich platia na bojisku a v armáde?
TASR/AP

Za verejné znesvätenie stuhy sv. Juraja hrozí pokuta vo výške päť miliónov rubľov (vyše 42-tisíc eur) alebo päť rokov odňatia slobody. Akákoľvek aktivita využívajúca symboly stuhy sv. Juraja na účely, ktoré nesúvisia s historickou pamäťou, nebude dovolená.

Úrady však stuhy budú môcť v rámci širokej škály podujatí použiť. Stuha sv. Juraja ako symbol víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne sa v Rusku začala používať od polovice nultých rokov 21. storočia a postupne sa zmenila na symbol lojality k politike Kremľa.

Stuhu s oranžovými a čiernymi pruhmi ako svoj symbol hojne používali aj proruskí separatisti z Donbasu ležiaceho na východe Ukrajiny. Na Ukrajine sa táto stuha spája aj s anexiou polostrova Krym. Stuha sv. Juraja je zakázaná na Ukrajine, v Moldavsku, Lotyšsku i Litve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok