Ukrajina žiada o vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady i z celej OSN

ta3 čtk
26.12.2022 16:00

Ukrajina vyzvala na vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady OSN. Ukrajinské ministerstvo zahraničia to oznámilo vo svojom dnešnom vyhlásení. Vylúčené by malo Rusko podľa neho byť aj z celej organizácie. Agentúra AFP k tomu uviedla, že Kyjev nemá šancu požiadavku presadiť, pretože Rusko má v Bezpečnostnej rade právo veta. Ukrajina sa už viac ako desať mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii.

Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu
Twitter/Center for International Environmental Law

"Ukrajina vyzýva členské štáty OSN..., aby zbavili Ruskú federáciu jej štatútu stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN a vylúčili ju z OSN ako celku," uviedlo dnes ukrajinské ministerstvo.

Ministerstvo vo vyhlásení napísalo, že sa nepostupovalo podľa práva, keď sa Rusko v roku 1991 stalo členom OSN ako nástupnícky štát po ZSSR. Uviedlo, že legálnou cestou, teda rozhodnutím Valného zhromaždenia na odporúčanie Bezpečnostnej rady, môžu o členstvo žiadať mierumilovné štáty. Takto o neho podľa Kyjeva Rusko nepožiadalo, na rozdiel od Česka a Slovenska po rozpade Československa pred 30 rokmi. Rusko teda podľa Kyjeva nie je právoplatným členom OSN, a aj kreslo v Bezpečnostnej rade tak zaberá nelegálne.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba už v nedeľu avizoval, že Kyjev vyzve na vylúčenie Ruska z OSN. "Máme veľmi jednoduchú otázku: má Rusko právo zostať stálym členom Bezpečnostnej rady OSN a byť v OSN?" uviedol. "Máme presvedčivú a odôvodnenú odpoveď: nie, nemá," dodal.

Ruský prezident Vladimír Putin v nedeľu obvinil Západ, že sa snaží pomocou ukrajinskej krízy rozdeliť Rusko. Uviedol tiež, že Moskva je pripravená rokovať so všetkými stranami zapojenými do konfliktu na Ukrajine, Kyjev a jeho západní spojenci podľa neho ale rozhovory odmietajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok