Kto nakupuje ruskú ropu a plyn? Putina podporujú dve dôležité veľmoci

ta3/nf; BBC
28.12.2022 00:00

India a Čína sa stali najväčšími nákupcami ruskej ropy, keďže západné štáty obmedzujú nákupy a ukladajú sankcie. Plán veľkých ekonomík G7 – podporovaný EÚ a Austráliou – obmedziť cenu, za ktorú sa nakupuje ruská ropa, vyvolal na svetových trhoch neistotu.

Kto nakupuje ruskú ropu a plyn? Putina podporujú dve dôležité veľmoci
Profimedia

Dovoz ruskej ropy do Indie dosiahol svoj vrchol počas leta tohto roku a vo veľkej miere si túto úroveň udržiaval až do novembra. Čínske nákupy ruskej ropy však kolísali, vo februári na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu klesli, no v nasledujúcich mesiacoch výrazne vzrástli. Rusko predáva ropu za zvýhodnenú cenu od marca tohto roku po invázii na Ukrajinu, píše britský spravodajský web BBC.

Čína a India

V marci kombinovaný dovoz ropy Čínou a Indiou z Ruska predbehol dovoz z 27 členských štátov EÚ. Zdá sa, že na konci novembra došlo v Indii k opätovnému nárastu nákupov ropy. "Je to pravdepodobne znak toho, že nákladné lode sa odklonili od smerovania do krajín EÚ a namiesto toho smerujú do Indie," hovorí ropný analytik spoločnosti Kpler Matt Smith.

Odborníci naznačujú, že ak budú dodávky ropy pokračovať na rovnakej úrovni aj v decembri, Rusko by sa mohlo stať najväčším samostatným dodávateľom pre Indiu. Zľavnenú ruskú ropu využili aj ďalšie krajiny – napríklad Srí Lanka, ktorá zápasí s ťažkou hospodárskou krízou. Pakistan tiež rokuje s Ruskom o nákupe zľavnenej ropy, hoci k dohode zatiaľ nedošlo. Po invázii na Ukrajinu však malo Rusko menej kupcov pre svoju uralskú ropu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok