Atentát na riaditeľa ruského kultúrneho strediska v Afrike, explózia ho ťažko zranila

ta3 čtk
16.12.2022 17:13

Riaditeľ kultúrneho strediska Ruský dom v Stredoafrickej republike Dmitrij Sytyj je ťažko zranený po atentáte, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Bangui. Útok sa odohral vo štvrtok. Sytyj dostal anonymnú zásielku, ktorá pri otvorení explodovala.

Atentát na riaditeľa ruského kultúrneho strediska v Afrike, explózia ho ťažko zranila
AP Photo/Sophie Garcia

"Zdravotný stav je vážny, utrpel pomliaždeniny a stratu krvi," povedal tlačový tajomník veľvyslanectva Vladislav Ilin. Atentát sa podľa neho odohral mimo budovy stráženého zastupiteľského úradu. V Stredoafrickej republike vojaci bojujú proti rebelom s pomocou stoviek bojovníkov zo súkromnej žoldnierskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny. Ruských žoldnierov Bangui podľa agentúry AFP vždy označuje iba ako "spojencov".

K útoku došlo po tom, čo vo štvrtok odišli poslední francúzski vojaci rozmiestnení v Stredoafrickej republike. O ich stiahnutí rozhodol Paríž tvárou v tvár rastúcu úlohu Wagnerovej skupiny v krajine, ktorú od roku 2013 zmieta občianska vojna a ktorá je v centre moskovskej stratégie posilnenia ruského vplyvu v Afrike. Rusko sa už niekoľko rokov snaží posilniť svoj vplyv na africkom kontinente, najmä nasadením svojich polovojenských jednotiek, poznamenala AFP.

Vodca Wagnerovej skupiny pripísal atentát Francúzsku. "Už som sa obrátil na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby začalo procedúru vyhlásenia Francúzska za štát sponzorujúci terorizmus," uviedol miliardár Jevgenij Prigožin, blízky Kremľu. Tvrdí, že Sýtyj, než stratil vedomie, si prečítal poznámku pri balíčku, ktorá znela: „Je to pre vás, v mene všetkých Francúzov. Rusi, vypadnite z Afriky." Predtým vraj Sytyj dostal vyhrážku z Toga, že nabudúce dostane v balíčku odrezanú hlavu svojho syna, ktorý žije vo Francúzsku. Práve pod vplyvom obáv o potomka Sýty napriek všetkým bezpečnostným pravidlám dnešný balíček otvoril.

Vodca Wagnerovej vodcu, ktorý niekoľko rokov popieral, že žoldnierov vedie, ako to nedávno uznal, neposkytol žiadny dôkaz pre svoje tvrdenia. AFP nebola schopná obsah jeho vyhlásenia potvrdiť. Ruský diplomatický zdroj v Bangui opýtaný agentúrou Ria Novosti uviedol, že obeť dostala balíček vo svojom domove, ktorý nie je na území ambasády.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov vyhlásil, že aj napriek tomuto útoku zostane ruské kultúrne centrum otvorené. "Tvárou v tvár teroristom nesmieme prejaviť strach, na to len čakajú," povedal a vyzval na posilnenie bezpečnosti ruskej diplomatickej misie v Stredoafrickej republike. Bogdanov podľa AFP neukázal obviňujúcim prstom na Francúzsko, ani nespomenul žiadnu konkrétnu stopu, iba vyhlásil, že "medzinárodný terorizmus nepozná hranice".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok